Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

IAG е напът да превърне България в европейски фактор във военната индустрия (ВИДЕО)

12 октомври 2024, 15:05 часа • 849 прочитания

България отваря нова страница в историята на отбранителната индустрия с производството на бронирани автомобили по стандартите на НАТО. За първи път от много години страната ни има шанс да се нареди сред европейските центрове за производство на военна техника, а български инженери да получат признание на международната сцена. Причината е откриването на първия български завод за бронирани автомобили в Бургас. Предприятието е собственост на предприемача д-р Антон Стефов, който преди 25 г. основава световната компания International Armored Group /IAG/, успешна на 5 континента.

Инвестиция от този мащаб /очаква се да надхвърли 20 млн. лв. по информация от компанията – бел. ред./, безспорно ще повлияе върху икономиката не само на бургаския регион, но и на цялата държава. Още през изминалата година собственикът заяви намерението си производствената база в Бургас да е само първата на родната му територия. Д-р Стефов иска да подпомогне икономиката и българския военно-промишлен комплекс, защото, както сам казва, „така разбирам патриотизма“.

„Преди две години, когато заявих, че ще инвестирам в производство в България, малцина ми повярваха. Започнахме този завод и мога с гордост да заявя, че го построихме една година предсрочно. Това е началото на един процес на производство на различни типове бойни машини: машини за пехотата, машини за армията, машини за полицията, специалните войски, противопожарната охрана“, казва д-р Стефов. Техниката, произведена у нас, ще отговаря на най-високите стандарти за защита, затова ще може да се продава успешно и в държави от ЕС и НАТО.

Потенциала на завода оцени и президентът на Р България Румен Радев, който беше официален гост на церемонията по откриването на завода на 1 октомври.

„Искам да поздравя г-н Стефов и неговия екип за решението да изградят едно високотехнологично предприятие тук, в България, и то от компания с впечатляващи резултати в производството на широка гама бронирани машини – предприятие, завоювало международен престиж и с вече утвърдени заводи и в САЩ, ОАЕ и в Турция. Тяхната продукция е с гарантирано качество, с покритие на най-високите стандарти, включително стандартите на НАТО“, каза президентът. Той отбеляза още, че съвременните конфликти доказват по категоричен начин огромната важност на наличието на български мощности за производството на отбранителни продукти.

Още не е ясно дали Българската армия ще успее да се възползва от местното производство на IAG, макар че то би намалило и немалките разходи за ремонт и поддръжка. Иначе в чужбина д-р Антон Стефов работи с много организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, германските въоръжени сили (Бундесвер) и др.

IAG фактически произвежда почти всичко в областта бронираната техника. Освен тактическите автомобили и специализирани решения за отбраната, като например военни кранове и платформи, се предлагат и коли за цивилни цели. Има и реактивни и минохвъргачни установки. IAG в момента разработва колесни и верижни роботи, а д-р Стефов вижда бъдещето на тази индустрия в роботизацията и изкуствения интелект. Самият той, инженер по професия, лично участва в новите разработки и в производствения им процес. Решен е да си партнира с български фирми за производството на голяма част от компонентите, с което фактически ще създаде нови бизнес възможности в своя сектор.

Ето част от машините, които ще се произвеждат в завода в Бургас.

РИЛА 8x8 – бойната машина на пехотата 

РИЛА 8x8 е най-новата бойна машина на пехотата от ново поколение и е най-разпознаваемата машина на IAG в България, представяна и на изложенията „Хемус“ в Пловдив. Предлага се в няколко конфигурации – с технически и тактически характеристики, които могат да се надграждат. Вече има и „плаващ“ модел. В модулния корпус могат да се интегрират различни видове оборудване за нуждите на армията. РИЛА 8x8 е с най-високо ниво на балистична защита по стандарта на НАТО - STANAG 4569 ниво 4. Машината е с независимо окачване и се придвижва лесно по неравни терени. Оборудвана е с турбодизелов двигател, който стига до скорост от 100 км/ч с пробег до 700 км. Има автоматична противопожарна система. Може да превозва до 11 души екипаж.

Дронове

Дроновете от последно поколение Azriel и Lifter са разработени IAG съвместно с партньорска компания. Azriel е с фокус върху тактическото наблюдение и разузнаване, а Lifter -  с по-голяма насоченост върху доставка на полезни товари. 

РИЛА 4x4 MRAP

РИЛА 4x4 MRAP е сред първите машини на IAG, сертифицирани по стандартите на НАТО след тестове в България, съвместно с международната лаборатория TNO, Нидерландия. От 2021 г. изпитания се провеждат и у нас – на „Централен артилерийски полигон – МО“ до с. Змеево, след като IAG получи съгласие за това от TNO. Колите отговарят на стандарт STANAG 4569 – ниво 4a и 4b за защита от взрив 10 кг. тротил и страничен взрив 50 кг. тротил. РИЛА 4x4 MRAP осигурява защита от мини. Има възможност за полицейско или военно оборудване на купола - включително с въртящ се на 360° модул с оръжие, автоматична оръжейна станция с дистанционно управление, системи за наблюдение и много други. С независимо окачване, освен максимална защита колата гарантира и висока мобилност. Може да превозва до 10 души екипаж.

Guardian Xtreme MRAP

Автомобил със завършен V-образен под за защита от мини и засади, в конфигурации 4x4 и 6x6. Със стандартна защита по STANAG ниво II, може да бъде надграден до ниво III с  допълнителна лека броня. Уникалният V-образен корпус осигурява отлична защита срещу взривове по стандарта STANAG 2a, 2b и 3a. Guardian Xtreme е специално проектиран да отговаря на бойни, тактически и наблюдателни мисии. Изключително маневрен. В него може да се превозват до 10-12 напълно екипирани пехотинци. Седалките са сертифицирани за военни цели, което намалява въздействието при взрив. Може да интегрира автоматични оръжейни станции, термовизионни камери, гранатомети и друго оборудване.

Light Patrol Vehicle (LPV) – Леката патрулна кола за бързо реагиране 

Високоподвижна платформа, подходяща за мисии в екстремни терени и климатични условия. Разработена за нуждите на специални сили и тактически части, LPV съчетава бърза скорост и маневреност, които рядко се срещат в индустрията. Побира до 8 души напълно оборудван екипаж.  LPV се предлага с три типа двигатели и множество допълнителни опции, адаптирани според изискванията на клиентите, което го прави универсално средство за отбрана. 

Ford F350 – Многофункционален брониран пикап 

Машината е изключително гъвкава, с възможност за различни конфигурации.

Може да се използва като товарен и патрулен автомобил. Предлага се с мощни турбодизелови или бензинови V8 двигатели, с опции за задвижване 4×4 или 4×2, както и различни видове кабини. С брониране до ниво CEN B6 и NIJ III, автомобилът осигурява защита срещу регламентираните в стандартите на НАТО. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес