Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Huawei Watch D2 - здравен асистент на китката ви

27 септември 2024, 14:48 часа • 350 прочитания

Новият смартчасовник Huawei Watch D2 е пряк наследник на успешния и иновативен Watch D, който излезе на пазара през 2022 г. Този модел предефинира всекидневното наблюдение на здравните показатели, и конкретно на кръвното налягане. Това бе истинска иновация със сериозно пазарно влияние. Според Huawei продажбите на Watch D надхвърлят 1 млн броя в глобален мащаб. И ето, сега Watch D2 идва с редица подобрения и амбиции да надскочи това добро наследство. Имахме възможността да тестваме новия смартчасовник в реалните условия на един работен ден в офиса. Нека да видим доколко успява да оправдае амбициите си.

 

Първото впечатление е, че дизайнът е рафиниран, изгладен и олекотен (теглото е 40 г без каишката) в сравнение с предшественика. Резултатът е едновременно приятен за окото и практичен изглед, в комбинация с подобрен комфорт за всекидневно носене. Дисплеят е ярък (пикова яркост от 1500 нита), колоритен 1,82-инчов AMOLED панел с резолюция 480x408 пиксела. Здравият метален корпус се усеща като монолит. Ръчните контроли са във вече утвърдената форма на въртяща се коронка плюс функционален бутон, който служи и като електрод за създаване на ЕКГ. Watch D2 се продава в два цветови варианта - черно, в комбинация с черна силиконова каишка, и златисто с бяла кожена каишка. Всичко това изглежда добре и стои комфортно на китката.

Watch D2 е оборудван с най-новото от здравната и фитнес функционалност на носимите устройства от Huawei Това включва обновената система TruSense с подобрени сензори и алгоритми за прецизно отчитане на здравните показатели. Сред тях са проследяването на качеството на съня, както и постоянно наблюдение на сърдечния ритъм, със съобщения за евентуални отклонения. Налице е и полезната функция Health Glance, която измерва няколко здравни показателя с едно натискане на бутон. Сред тях са кръвно налягане, ЕКГ, кислородна сатурация на кръвта и температура. Смарт часовникът включва и над 80 режима за различни видове физическа активност. Подобно на другите носими устройства на Huawei, Watch D2 работи в комбинация с инсталирано на смартфона приложение Huawei Health, което осигурява богата функционалност. Една от интересните възможности тук е да проследявате здравните показатели на близки хора.

 

При всичко това обаче, областта, в която новият модел определено променя играта, е измерването на кръвно налягане от носимо устройство. Watch D2 измерва този ключов жизнен показател, като използва миниатюрна помпа и компактна въздушна възглавница, вградена в каишката. Всичко е спретнато и работи, без да създава проблеми. Затягането и разхлабването е едновременно лесно и сигурно. За да осигури прецизно измерване устройството, идва с два размера каишки с въздушна възглавница. За да използвате правилния за вас размер, можете лесно да измерите размера на китката си, с помощта на включена в комплекта линийка.

 

Нека за момент да поспрем и да погледнем нещата в перспектива. Да интегрираш прецизно измерване на кръвно налягане във формата на смарт часовник, само по себе си е забележително инженерно постижение. Новото устройство обаче прави и още една стъпка напред. Watch D2 допълнително вдига нивото с възможността за 24-часово отчитане на кръвното налягане през определени интервали, през деня и нощта. При това измерването е точно, независимо от разположението на тялото. До момента тази функционалност бе запазена само за специализирани устройства за амбулаторно отчитане на кръвното налягане (т.нар. холтери). Watch D2 напомня за периодични измервания или ги прави автоматично, като през нощта измерването е автоматично по подразбиране. Смарт часовникът върши всичко това дискретно и тихо. Подробна информация за измерванията може да бъде отпечатана и споделена с лекар. Това са безценни възможности за хора с хипертония или други сърдечносъдови състояния, или за всеки, който иска да следи здравето си отблизо. Watch D2 показва пътя напред - неговата система за амбулаторно отчитане на кръвното налягане е сертифицирана от регулаторните органи в Китай и ЕС.

Налице са и всички необходими качества за едно добро носимо устройство през 2024 г. С Watch D2 можете да слушате музика, която сте записали във вградената му 16 GB памет. С него можете и да провеждате разговори през Bluetooth или да плащате чрез NFC. Устройството отговаря на стандарта IP68 за устойчивост на прах и влага. В софтуерно отношение смарт часовникът работи с HarmonyOS на Huawei и е съвместим с iOS и Android устройства. Батерията подкрепя цялата тази функционалност като осигурява до шест дни работа с едно зареждане, при типично натоварване. Зарядът издържа един ден при включена функция за амбулаторно проследяване на кръвно налягане.

С всичките си качества Watch D2 е особено подходящ за заети хора с динамично всекидневие. Професионалисти, които оценяват възможност да са информирани за здравето си, докато се справят с натоварения си график. В този смисъл Watch D2 действа като личен здравен асистент. Докато той е на китката ви, можете да сте спокойни, че нещата са под контрол и, че моментално ще бъдете информирани при евентуални нередности.

Накратко, Huawei Watch D2 предлага солидна функционалност за всеки, който се грижи за здравето си, и като цяло е сериозна стъпка напред за здравните функции на носимите устройства.

Начо Стригулев
Начо Стригулев Отговорен редактор
Новините днес