Huawei AppGallery: Как да инсталираме Google приложения и да се радваме на живота

76964
Huawei AppGallery: Как да инсталираме Google приложения и да се радваме на живота
Снимка: Actualno.com

Внимание, внимание, до всички собственици на телефони Huawei, настоящи и бъдещи: проблемът с приложенията на Google е решен; повтарям, проблемът е решен. Наскоро Huawei с един ход и без много фанфари постави точка на въпроса.

Предисторията е добре известна, но нека да си я припомним накратко. От няколко години насам, заради търговските санкции на САЩ новите телефони на Huawei нямат достъп до Google Mobile Services. Компанията успешно се адаптира и разработи своя екосистема около HMS (Huawei Mobile Services). Порталът за приложения AppGallery непрекъснато се разширява, включително с много местни приложения, включително на български банки, търговци и мобилни оператори.

Появиха се и различни заобиколни начини за ползване на Google приложения на телефони Huawei. Те обаче изискваха известни технически умения и настройки, което беше проблем за мнозина потребители. В резултат, за устройствата на Huawei се появи (не съвсем коректната) мантра “Чудесен хардуер, страшен смартфон, ама няма Gooogle”. Е, вече не е така. След скорошното надграждане на AppGallery на Huawei и интеграцията в нея на приложението GBox, инсталирането на приложения на Google никога не е било по-лесно.
Gbox е продукт на трета страна, но може да бъде инсталиран от AppGallery и е преминал тестовете за сигурност, през които минават всички приложения преди да станат достъпни в магазина. Тази четиристепенна система за проверка на аповете включва проверка на техния произход, допълнителни механизми за сигурност при изтегляне и инсталиране, и наблюдение на тяхната работа.

Да не губим повече време и да поговорим за най-важното - колко лесно е инсталирането на каквото и да през AppGallery, независимо дали идва от Google или друг разработчик. Ако разполагате със смартфон Huawei, или планирате да си купите такъв - просто прочетете следващите редове. Лично аз тествах процеса с актуалния флагман Mate 50 Pro, както можете да видите на снимките.

Тук ще направим някои важни уговорки. Преди всичко, добре е първо да проверите дали разполагате с последните налични версии на EMUI и на AppGallery, и ако не е така, да инсталирате актуализациите. Второ, трябва да зададете България като страна в настройките на AppGallery (долу вдясно Ме/Settings/Country).

И така, отворете AppGallery и използвайте търсачката, за да намерите необходимото ви произволно приложение, да речем YouTube. След като го намерите, инсталирайте го. Ще получите съобщение, че не е инсталиран Gbox. Дайте разрешение за инсталирането му, както и обичайните разрешения за настройка на ново приложение. Влезте и в профила си в Google, за да получите достъп до услугите, които използвате. И това е всичко! Можете да ползвате приложението си. Няколко клика и всичко е мир, любов, и дружба между народите. С вече наличен Gbox, от този момент нататък инсталирането на Google приложения не се различава по никакъв наин от обичайната инсталация в Android. Единствената разлика, която ще забележите е до секунда закъснение при първото стартиране на приложението.

Така можете да инсталирате непрекъснато увеличаващ се брой приложения като Google Maps, Google Translate, Google Photos, Google Docs, Google Sheets and Google Slides, Google Drive, Google Classroom, Google News, YouTube,YouTube Music, Google Earth и Google One. Налични са и други популярни апове като Duolingo, Discord, Airbnb, Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video, Dropbox и Microsoft OneDrive. След като бъдат инсталирани, те се появяват на основния екран на телефона за лесен достъп. Всичко се актуализира чрез AppGallery, а с търсачката на портала можете да намерите всичко, независимо дали е глобално или локално, на Google или не. Софтуерът поддържа вписване/логване във всички облачни услуги, както и известия (notifications), по начина, по който сме свикнали. Не на последно място, приложението работи и без да затрупва потребителите с реклами. Не забравяйте, че не трябва да деинсталирате Gbox, защото той е необходим за работата и бъдещите инсталации на приложения на Google. Ако все пак го деинсталирате по някаква причина, можете да поправите това за секунди.

Като потребители не е необходимо да разбираме техническите детайли за това как става магията. За GBox е достатъчно да знаем, че създава виртуална среда за приложенията на Google, като осигурява безпроблемно изживяване на потребителите при изключителна икономия на системни ресурси.

Според моя опит всичко работи както трябва. Лично за мен добрата новина, освен очевидното улеснение за потребителите, е че телефоните на Huawei ще бъдат оценявани заради реалните си качества (например отлични хардуер и екосистема), вместо заради фактори извън пазарната конкуренция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com