Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Физици събират пари за двигател на антиматерия

07 март 2016, 09:20 часа •
Реклама

Двигател на антиматерия искат да строят американски физици, сред които и бивш служител на лабораторията Фермилаб. Учените са стартирали кампания за събиране на средства в Kickstarter, съобщава Popular Science.

Джералд Джексън (Gerald Jackson) и Стивън Хау (Steven Howe) се надяват да използват за космически прелети енергията, която възниква при взаимното унищожение на атомите материя и антиматерия. Но този източник засега остава непостижим – за полет до най-близката звезда с космолета на Джексън са необходими 17 грама антиводород. В момента ускорителите на елементарни частици отделят антиматерия в нищожни количества, а стойността на един грам антиматерия е не по-малко от 100 милиарда долара.

Нерешени остават и въпросите за безопасността. При удар в стената на контейнера един грам антиматерия ще предизвика взрив, който по мощност е равен на взрива на атомна бомба. Досега задържането на антиматерия в „капан“ е постигано за максимум хиляда секунди.

Според замисъла на Джексън антиматерията трябва да стартира реакция на делене на ядрото: уранът се разпада на две групи частици. Едната ще лети напред, като удря по космическо платно и го придвижва напред (подобно на вятър). Другата ще лети в посока, обратна на движението на апарата и ще създава допълнителен източник на тяга.

Джексън и Хау не успели да убедят НАСА и големите инвеститори да вложат пари в техния проект и решили да се обърнат към краудфъндинг. За начало те планират да съберат 200 хиляди долара за създаването на модел, който да помогне в измерването на реалния обем на тяга от двигателя.

В случай на успех физиците отново ще се обърнат към големия бизнес – за 100 милиона долара за построяването на опитен образец на апарата. Но дори по най-оптимистични прогнози звездолетът на антиматерия ще се отправи на пръв полет най-рано след 250 години, отбелязва Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес