Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Facebook - новата религия

04 юли 2017, 14:19 часа • 5867 прочитания

В края на юни Facebook обяви, че два милиарда души, повече от една четвърт от населението, са активни потребители на социалната мрежа, която Марк Зукърбърг създаде преди 13 години в своята стая.

Преди 20 години самата идея, че милиарди хора ще бъдат свързани с един продукт, би звучала абсурдна, освен ако "продуктът", за който става въпрос, не е религиозен текст.

Но сега Facebook има повече последователи, отколкото всяка друга религия в света, с изключение на християнството, макар че след няколко години може да я задмине.

По данни на световния езиков каталог Ethnologue потребителите на Facebook сега са повече, отколкото всички носители на който и да е език в света. Лайковете, споделянията, коментарите и заявките за приятелство – всичко това се превръща в най-близкия до човечеството универсален език.

По-впечатляващо от самите цифри е скоростта, с която Facebook спечели една четвърт от човечеството. Мрежата обяви своя милиарден потребител през 2012 година, само осем години след създаването си. Вторият милиард стана факт едва пет години по-късно, пише The Washington Post.

За сравнение – минали са около 200 хил. години от появата на първите хора до първия милиард от населението: тази отметка е достигната през 1820 година. Най-бързият друг милиард за населението става факт между 2000 и 2012 година. За 12 години числеността ни е нараснала от 6 до 8 милиарда. А Facebook постигна това число за по-малко от пет години.

Facebook нарича активни потребители онези, които през последните 30 дни са посетили сайта или приложението му за размяна на съобщения поне веднъж.

Всяка толкова бързо развиваща се услуга неизбежно ще се сблъска с някои неуспехи. Facebook бе подложена на критика за потискане на консервативни възгледи, помощ в организирането на убийства и самоубийства, унищожаването на журналистиката, нанасяне на здравословни щети и разрушаването на демокрацията в този вид, в който я познаваме.

В хаоса на всекидневните спорове във Facebook е лесно да забравим, че никой от нас, дори Facebook, няма представа за това какво означава една четвърт от човечеството да е свързана с един продукт, който се управлява от единен набор от правила и норми, където хората публикуват дълбоко лична информация в единна база данни, превръщайки компанията в шлюз между себе си и рекламодателите. Ние просто следваме мрежата, на вълната на лайкове и споделяния, в бъдещето, което ни е подготвило Facebook.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес