Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Facebook е позволявала на Netflix и Spotify да четат лични съобщения на потребители

19 декември 2018, 13:29 часа
Реклама

Социалната мрежа Facebook призна, че е давала на външни компании, по-специално Netflix и Spotify, достъп до личните съобщения на милиони потребители.

Разкритието беше направено от вестник The New York Times, а сега вече е и потвърдено от самата компания. Обяснението ѝ е, че по този начин хората можели да ползват другите платформи чрез профилите си във Facebook.

"Имали ли са наши партньори достъп до съобщения? Да. Но потребителите е трябвало изрично да се впишат във Facebook, за да използват услуга за съобщения на някой от партньорите ни. Да вземем за пример Spotify. Ако се впишеш в приложението чрез акаунта си във Facebook, можеш да пращаш съобщения директно през него, без да го напускаш. И съответно компанията има достъп до тези съобщения, за да поддържа услугата по изпращането и получаването им", обясняват от Facebook в пост в блога си.

Според документи, публикувани от The New York Times, в Spotify са имали достъп до съобщения на над 70 млн. потребители на Facebook всеки месец. Както Sportify, така и Netflix и дори Кралската банка на Канада са можели да четат, пишат и дори да изтриват лични съобщения.

От Spotify и Netflix са заявили пред вестника, че не са знаели, че имат такъв достъп. От Facebook пък са подчертали, че няма засечени злоупотреби с информация от лични съобщения.

Още подробности по темата прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес