Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската комисия обвини X на Илон Мъск, че нарушава дигиталното право на ЕС

12 юли 2024, 17:04 часа • 1185 прочитания

Европейската комисия обяви, че социалната мрежа X на Илон Мъск се е превърнала в онлайн пространство за дезинформация и нелегално съдържание. На заседанието си в петък, 12 юли, Мъск официално бе обвинен, че чрез X не спазва законите за социалните мрежи в ЕС. Платформата я грози солидна глоба в първото дело по DSA (Digital Services Act) - закон, чиято функция е да следи за токсично и нелегално онлайн съдържание или дигитални алгоритми.

Едно от обвиненията е относно синьото тикче, което се дава на профилите, като гаранция за автентичност. Първоначално синият знак е създаден с цел да верифицира специални профили като тези на държавни институции, публични фигури и журналисти и така да се намали дезинформацията. Мъск обаче промени това, позволявайки на всеки да си закупи такова синьо тикче. Естествено, тази опция веднага бе "прегърната" от злонамерени потребители и се появиха фалшиви профили на Хилари Клинтън, Дж.К.Роулинг и много други. Освен това платформата не дава достъп за проверка на рекламното съдържание и ограничи достъпа до публичните си данни.

X на Илон Мъск има право да се защити от обвинението и да предложи мерки, с които да увери Европейската комисия, че спазва закона.

Още: Австралийският премиер нарече Илон Мъск "арогантен милиардер"

Законът за социалните медии в ЕС

Снимка: Getty Images

Мъск влезе в полезрението на Брюксел в момента, в който придоби Twitter (старото име на X) през 2022 г. Платформата му, която е една от най-големите социални мрежи в световен мащаб, е обвинена в това, че позволява на дезинформацията и незаконният език на омразата да се разпространяват свободно, поддържа подвеждащи маркери за автентичност на профилите и не позволява да се види ясно как точно се разпространява информацията вътре в социалната мрежа.

Европейската комисия наблюдава най-големите онлайн платформи, включително Facebook, YouTube и др. В края на 2023 г. стана ясно, че започва първото официално разследване по новия закон и то е именно срещу X на Илон Мъск. Ако обвинението бъде доказано, Мъск го грози глоба в размер на до 6% от глобалните приходи на X, пише "Politico". 

X не е първата компания, която попада под ударите на новия закон. Facebook, Instagram, AliExpress и TikTok също са разследвани заради недостатъчна потребителска защита и пристрастяващи алгоритми.

Още: Заради модела "абонамент или реклами": Meta я грози глоба от ЕК

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес