Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори напълно слепите ще прогледнат с нов чип, похвали се Neuralink на Мъск

18 септември 2024, 13:56 часа • 1061 прочитания

Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск обяви, че стартъп компанията му за мозъчни чипове Neuralink е получила одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за експериментално устройство за имплантиране, което „ще позволи на хората, които са загубили двете си очи и зрителния си нерв, да виждат“.

„Устройството Blindsight на Neuralink ще даде възможност дори на тези, които са загубили и двете си очи, и зрителния си нерв, да виждат. При условие че зрителната кора е непокътната, то ще даде възможност дори на тези, които са слепи от раждането си, да прогледнат за първи път“, написа милиардерът в X.

Още: Neuralink на Мъск вкара чип в мозъка на втори пациент (ВИДЕО)

С потенциал за по-добро от естественото зрение

Мъск каза също, че зрението първо ще бъде с ниска резолюция, но в крайна сметка има потенциал да бъде по-добро от естественото зрение и да ви позволи да виждате в инфрачервени, ултравиолетови или дори радарни вълни като Джорди Ла Фордж“. Той дори публикува снимка на Джорди Ла Фордж - герой от научнофантастичния телевизионен сериал „Стар Трек“, който е сляп от раждането си, но използва различни технологични устройства, които му позволяват да вижда.

Още: Първият човек с чип на Neuralink в мозъка игра онлайн шах във видео стрийминг (ВИДЕО)

Потвърждавайки одобрението на FDA, Neuralink заяви, че Blindsight е получил обозначението за "пробивно устройство" от американския държавен орган. На определени медицински изделия, които осигуряват лечение или диагностика на животозастрашаващи състояния, се дава обозначението „пробивно изделие“ на FDA. Целта е да се ускори разработването и прегледът на устройствата, които са в процес на разработване.

Обявяването на най-новото устройство на Neuralink идва месец след като Мъск заяви, че стартъпът планира да осигури имплантиране на мозъчен чип на още 8 пациенти през тази година. Имплантите са предназначени да помагат на парализирани пациенти да използват цифрови устройства само чрез мислене.

Още: Заплаха или спасение е новият мозъчен чип на Мъск? Говори експерт по слухови импланти (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес