Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш мениджър във Фейсбук: Социалната мрежа ще подхранва още насилие

26 октомври 2021, 06:46 часа • 3068 прочитания

Фейсбук (Facebook) ще подхранва още епизоди на насилствени вълнения по света с начина, по който алгоритмите му са създадени, насърчавайки съдържание, предизвикващо разделение, заяви пред британския парламент бившият продуктов мениджър на компанията Франсис Хоугън. Тя нашумя след покъртителни свидетелски показания пред Сената в САЩ относно политиката на социалната мрежа, създадена от Марк Зукърбърг.

Хоугън се яви пред парламентарна комисия във Великобритания, която разглежда плановете за регулиране на компаниите за социални медии, съобщи "А Нюз", цитирана от БГНЕС.

Хоугън заяви, че социалната мрежа разглежда безопасността като център за разходи, възхвалява стартъп културата, в която намаляването на разходите е нещо добро, и казва, че "безспорно" влошава омразата.

"Събитията, на които сме свидетели по света, като тези в Мианмар и Етиопия, са първите глави, защото мрежата прави две неща: първо, тя дава приоритет и засилва разединяващото и поляризиращо крайно съдържание и второ, концентрира го", каза тя.

Според нея, алгоритмите подтикват потребителите към крайности. "Така че някой лявоцентрист да бъде тласнат към радикално ляво, а някой дясноцентрист да бъде тласнат към радикално дясно", каза тя.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отвърна на обвиненията на Хоугън, като заяви по-рано този месец: "Аргументът, че умишлено прокарваме съдържание, което разгневява хората, с цел печалба, е дълбоко нелогичен".

Според "Ройтерс", както и други новинарски организации, документите, предоставени на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ и на Конгреса от Хоугън, сочат, че във Facebook са знаели, че не са наели достатъчно работници, които да притежават както езикови умения, така и познания за местните събития, необходими за идентифициране на неприемливи публикации от потребители в редица развиващи се страни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес