Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биг Брадър в ЕС и България под предлог онлайн борба с педофилията?

29 юли 2024, 16:02 часа • 1170 прочитания

Автоматично обработване на всички снимки и видеа в комуникации с чат приложения и то без да има вградено шифриране. Това означава поголовно следене под предлог борба с педофилия. Така организацията "Електронна граница България" (ЕГБ) чете ново намерение на ЕС, което България всъщност подкрепя.

"Защитниците на цифрови права, които се борят за запазването на тайната на кореспонденцията, което беше много трудно извоювано преди няколко години, са често обвинявани, че точно в този случай биха навредили на борбата срещу престъпленията свързани с деца. Това е един от онези похвати, с които желаещите да следят всяка ваша комуникация си служат, за да манипулират общественото мнение. Има си и термин за това, но ще го оставя сами да го откриете. Ние предлагаме алтернативи и сме готови за диалог на всякакво ниво, за да помогнем този проблем да бъде решен", каза Богомил Шопов, съосновател на ЕГБ.

Каква скрита опасност дебне свободата на изразяване – научете в Expert.bg: ЕС като полицейска държава заради нов алгоритъм: Опасения

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес