Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раз-Виделяване - триптих от светлина и възвишено елитарно преживяване с орфическите музи в "Родината на Светлината" (СНИМКИ)

15 ноември 2023, 11:04 часа • 2014 прочитания

Между 6 и 9 ноември, в Ларгото, под пл. "Независимост" жителите на София имаха възможност да се потопят в света на "орфическите образи и звуци – слово и музика". Три вечери на възвишеното изкуство с участието на Диляна Ангелова – дигитален артист, Роман Кисьов – поет и художник, и Бистра Сирин – поетеса и изкуствовед.

Събитието е подкрепено от "Академия Орфика", културна организация, регистрирана към Министерство на културата по закона за меценатството.

„Раз – Виделяване“ – ден първи!

Още: Раз-Виделяване: Три вечери - творци говорят на трите езика на изкуството – изображение, слово и музика (СНИМКИ)

Откриване на изложбата. Обградени от одухотворените образи, явяващи орфически концепции за непреходните същности на живота и човека, гостите се потопиха в танцовия пърформанс с автор Нина Томашова-Иванова. Живите образи от платната "стъпваха на сцената", за да сътворят друга реалност от светлина! Танцът въведе присъстващите в митологичния свят на музите, които пресътвориха концепцията за живота на човек като "нишка" и кросно, което се тъче от невидими сили и оплита "дрехата" на видимото в неговия свят. Изложбата откри авторката Диляна Ангелова. Творец в сферата на дигиталното изкуство. Мащабните платна, изпълнени в техника дигитален фото-колаж, правят мост за съвремието към древните орфически концепции, чийто произход е земята на Тракия.

"Пилигрим на светлината" - ден втори!

Втората вечер, наречена "Пилигрим на Светлината" мина под знака на Словото. Представена бе завладяващата поезия на Роман Кисьов – изтъкнат международно признат автор, определян от критиците като мистик. В личността на Роман Кисьов съжителстват две музи – той е поет и в същото време художник, владеещ връзката между измеренията на образа и поезията. Неговият рецитал под съпровод на арфа и флейта, поведе слушателя в един поход през духовното измерение на Божествените архетипи. В оазиса на древни руини, обградени от орфически образи, пилигримите пътуваха към Родината на светлината... Като "реки от жива вода" се изливаха нежните звуци на музиката, в изпълнение на Елица Александрова – арфа и Пламен Иванов – флейта.

 

"Родината на светлината и Светлината на родината" - ден трети!

Бистра Сирин е третият артист, включен в концептуалността на цикълът Раз-Виделяване: Три вечери – изложба, слово, музика. Тя е изкуствовед и артист, който също съчетава две поприща художество и поезия. В тази трета вечер тя представи поезия, изобразяваща човекът в среща със Светлината. Онази светлина, която идва като нежен слънчев лъч в мрачен зимен ден, и като огнен факел, изгарящ тленните мисли и заблуди спрямо Истината. Драма и епопея, стон и вопъл на изстрадана победа, надежда. "Любовта е тиха" бе мотото на един от нейните стихове, защото "истинската любов ранява веднъж, но за вечността". Орфически песнопения с напеви на "древно-тракийска реч" в изпълнение на Елена Хубанова и Йоана Кунчева и съпровод на китара – Радослав Николов, допълниха преживяването на дошлите да се докоснат до "Светлината на родината".

Още: Грандиозен финал на Фестивал Тракийски Мистерии предстои в Античния театър-Пловдив

"Раз-виделяване" - кулминация!

Кулминацията на събитието беше поставена със специалният гост-лектор – академик Цветан Гайд. В заключителната част на тази трета културна вечер той представи пред заинтригуваната аудитория своята лекция на тема: "Родината на Светлината и светлината на Родината". Траколог и директор на Института по Т-Наука, академик Гайд е автор на основополагащият труд "Тракийския орфизъм за напреднали" – I и "Тракийското писмо декодирано – V, Мистериите на Самотраки и Руническата книга на тайните". Основното послание на лекцията бе свързано с произхода и предопределената мисията и роля на българския народ на цивилизатор и факлоносец на Божественото знание. Той проследи нишките на генезиса на древните народи и особеното значение на езика и територията, която даден етнос обитава. Посочи неслучайния избор върху българският език, още от ранните отци на църквата като Свещен език – един от езиците, на който се разпространява Божието Слово. От там и мисията и ролята на народа ни като "Слов-ени". Както академик Гайд изтъкна, общото на българите с другите славянски народи е езиковата ни връзка и то именно заради цивилизационната мисия на Светите братя Кирил и Методий, на княз Борис I и неговата държавотворническа визия. Към тази идентичност и към тази мисия той призова днешните българи да се завърнат, към вярата на дедите си, за да придобият силата на тази си "именитост", за да има благоденствие в земята ни

Още: Митологичната епоха на Древна Тракия покори Античните Несебър и Пловдив с внушителните възстановки (СНИМКИ)

Вижте избрани моменти от събитието в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес