Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Мутафчиев за схемата в Разград и Смолян: Всички виновни да бъдат наказани, това е грозно петно върху културата

02 октомври 2024, 12:52 часа • 762 прочитания

"Това е едно много грозно петно върху целия наш сектор и върху хората, които се занимават с култура в сектор сценични изкуства.", това каза председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев по време на гостуване в предаването "Денят започва" по БНТ1.

Мутафчиев визира скандала с Филхармонията в Разград със схемата за източване на пари от държавата чрез фиктивни договори и много високи възнаграждения. Оказа се, че прокуратурата в Смолян също се е активизирала и проверява театъра в града.

По темата: Прокуратурата погна и театъра в Смолян, директорът се надява схемата да не е като в Разград

"Аз искам да кажа още в началото, че ние категорично разбираме обществото какво си мисли за нас. Но освен всичко останало, ние също гледаме с много лошо око на тази схема, най-малкото защото, когато отидохме да протестираме цялата гилдия и целия сектор пред МС преди време с искане да увеличат бюджета на Министерството на културата, ние го направихме, за да може да бъдат повишени заплатите на работещите в сектора. И не само в нашия - във всички сектори, свързани с културните ценности на тази прекрасна държава, а не да протестираме за пари, които после да отидат за осигуровки на безработни акробати и каскадьори от Перник, които после, като си платят осигуровките, ще могат да точат и от социалните помощи на държавата.", заяви Мутафчиев.

Чия е вината за схемата?

Снимка: БГНЕС

Мутафчиев заяви, че според него вина за тази схема имат всички, които са част от културния сектор в страната. "Не сме били бдителни при сигнали, които може да сме получавали през времето. Просто не сме били бдителни, за да алармираме за пробив в системата. Аз най-вече обвинявам контролните органи в Министерството на културата, които най-вероятно не са си свършили работата съвестно и докрай или са участвали с някакво тяхно знание, да речем. Доколкото знам, има вътрешна проверка в Министерството на културата и те сами ще стигнат до човека, който е правил връзка на този посредник между театрите и държавата с основните хора, които са замислили схемата."

Още: "Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова": Говори министърът на културата

"Аз съм 100% убеден, че директорите, чиито имена в момента са така извадени на показ като някакъв вид престъпници, а още не са и доказани като престъпници на всичкото отгоре, не те са създатели на схемата. Те просто са се поддали, били са слабохарактерни, омекнали са им капачките като са им казали, че ще получат възнаграждение за това, което правят, и са се поддали.", каза още председателят на САБ.

"Ние трябва да знаем как ще се процедира оттук нататък по отношение на контрола.", каза още Христо Мутафчиев и добави, че сега пред тях има нова цел - да убедят политиците, които правят тепърва бюджета, че не бива да гледат на хората в сектора като на престъпници. 

Още: По подозрения за присвояване и пране на пари: Арестуваха директора на разградския театър Левон Манукян

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес