Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хореограф, белязан от Бога

30 октомври 2013, 15:57 часа • 74268 прочитания

„През целия си живот аз съм срещнала само няколко балетмайстори-творци, които имат вроден божи дар да измислят танци. Господ Бог трудно подарява балетмайсторски талант по рождение! Якобсон е хореограф белязан от Бога!- това споделя Мая Плисецкая за работата си с великия хореограф в своята мемоарна книга и продължава:”Фантазията му няма граници. И всичко е тук, сега, без предварителни уговорки, без имповизации. Почти по моцартовски.”

Леонид Якобсон/1904 – 1975/ е в числото на най-ярките хореографи на миналото столетие, определили пътя за развитие не само на руския, но и на световния балет. Той е роден в Петербург, завършил е Ленинградското хореогравско училище и 7 години е артист в Държавния академичен театър за опера и балет. Якобсон започва да поставя балетни спектакли още в училище. Първата му по-крупна работа е „Златният век” на Шостакович, чиято премиера е през 1930.

След три години той е солист и балетмайстор в Большой театр, където работи до 42 –годишна възраст, а след това се връща в  родния си град и продължава да поставя спектакли в Тогавшния „Кировски театър” – „Шурале” 1950, „Спартак” 1956. С тези спектакли той „хвърля бомба” обединявайки класиката с националните татарски танци в първия спектакъл и древноримския начин на живот – във втория.  

50 години назад балетите на Якобсон били приемани като твърде новаторски и възмущавали  консерваторите. Властта нееднократно ги заклеймявала като „порнографски и непристойни”.

Въпреки възторга на публиката едва в края на живота си той успява да сформира собствена трупа. През 1969 г. основава ленинградски театър „ Хореографски миниатюри” . Разбира се, поставя ли се не само миниатюри, но именно те стават любими и отличителни за стила на Якобсон.

„Якобсон бил  едновременно и петербурски академически хореограф и абсолютен авангарден художник – така го определя Игор Белский – балетмайстор, танцувал дълго в неговите балети.

Кристално чиста класика, фолклор и гротеска – това е палитрата използвана и в големите спектакли, и в миниатюрите.

В спектакъла „Балетни шедьоври”, който софийската публика ще види дни преди Коледа на 20 декември в Зала 1 на НДК , практически са представени всички стилове и жанрове, разработени от великия хореограф през целия му живот.  С този спектакъл наскоро Московския държавен академически театър на танца „Гжел” отбеляза своята 25 годишнина. В него са включени и солисти на Большой театр и Музикалния театър на Станиславски и Немирович-Даненко.

Режисьор-постановчик на продукцията е Наталия Пермякова. Самата тя 10 години е танцувала в знаменития ленинградски театър „Хореографические минатюры,”основан от Якобсон в края на живота му.

Билети за спектакъла, който ще бъде представен на 20 декември в зала 1 на НДК от 19.00 часа, може да намерите в онлайн е мрежите на  Еventim.bg и касата на билетен център НДК

Цени от 30 лв. до 80лв.



 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес