Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

В Русе откриха изложба, посветена на построяването на Моста на дружбата

19 юни 2024, 13:23 часа • 420 прочитания

Заместник-кметовете на Русе и Гюргево Енчо Енчев и Йонел Мускалу откриха днес изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост. Тя е съвместно дело на регионалните исторически музеи на двата погранични града.

Реклама

Включва 10 пана, представящи историята на Моста на дружбата.

„Благодарение на ключовото за нас съоръжение имаме възможност за активно икономическо, културно и образователно развитие. Днес реалностите са много по-различни от тези преди 70 г. и е наш и на държавата дълг да работим усилено за изграждането на втори мост между Русе и Гюргево“, каза заместник-кметът Енчо Енчев. Той изказа своята благодарност към близо 5000-те човека, работили по изграждането на Дунав мост, и допълни, че градовете, свързани по този начин, се радват на повече благоденствие.

В откриването на изложбата се включиха и директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, кураторът на експозицията от Окръжен музей „Теохари Антонеску“ Флорентин Брязу и директорът на Еврорегион „Данубиус“ Лили Ганчева.

Експозицията е своеобразен разказ за нуждата от свързаност на двата града. Мостът на дружбата напълно променя облика на Русе и Гюргево.

Почти трикилометровото съоръжение се извисява на 30 метра над водата и е изградено на две нива – за влакове и автомобили. Дългата 85 м средна част може да се повдига и да пропуска големи кораби.

Официалното откриване на моста е на 20 юни 1954 г., като в средата се срещат тогавашните председатели на Министерските съвети на Румъния и България Георге Георгиу-Деж и Вълко Червенков. За времето си това е най-големият комбиниран мост в Европа.

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей в Русе.

На 20 юни /четвъртък/ в 14 ч. ще бъде открита още една изложба, посветена на 70 години от изграждането на Дунав мост - “Обект 889“. Тя е разположена

в Регионалната библиотека ‚Любен Каравелов“. Ще бъдат представени снимки, книги и публикации в периодичния печат от фонда на библиотеката. Със съдействието на „Група Русе филм“ към Възрожденско читалище „Зора - 1866“ зрителите ще могат да видят и кадри от документалния филм на Владимир Илиев „Обект 889“.

Още: Кметът на Русе приветства участниците в конкурса за млад режисьор "Слави Шкаров"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес