Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Русе се подготвя за Фестивала на драконовите лодки

20 юни 2024, 12:33 часа • 798 прочитания

Днес в пресцентъра на БТА в София се проведе пресконференция за предстоящия Фестивал на драконовите лодки, който ще се състои този уикенд /22 и 23 юни/ в Лесопарк „Липник“. Събитието се организира от Община Русе и Сдружение „Фестивал драконови лодки“ и e под патронажа на кмета на община Русе Пенчо Милков. В пресконференцията участваха и директорът на ОП „Спортни имоти“ Русе Лачезар Иванов, кметът на район Панчарево Силвия Алексиева и учредителите на Сдружение „Фестивал драконови лодки“ Влад Гицоайка и Мартин Маринов.

Реклама

„Първият за града ни Фестивал на драконовите лодки е поредната стъпка на Община Русе да засили интереса към гребните спортове. Това е и генералната ни репетиция за предстоящото през 2025 г. Световно първенство по драконови лодки, на което ще сме домакин“, заяви кметът на Русе. Той използва възможността да отправи покана към русенци, гостите на града и техните семейства да се включат в двудневната богата програма в Лесопарк „Липник“.

На срещата стана ясно на какъв етап е подготовката за предстоящото събитие, което се очаква да привлече стотици зрители. Увеличава се и броят на отборите, които са се записали за участие, като те са предимно от русенски фирми и институции. В надпреварата с драконови лодки ще могат да се включат екипажи от 10 и 20 души, като дистанциите са по 200 метра.

Във фестивала ще участват със свои изпълнения русенски спортни и музикални състави, а гост изпълнители ще увеличат допълнително градуса на настроението. Събитието ще предложи и богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

Съорганизаторите на събитието от Сдружение „Фестивал драконови лодки“ изказаха благодарност към общинската администрация за подкрепата и съдействието по провеждането му. Мартин Маринов сподели, че подобни събития са чудесна възможност да се подобри инфраструктурата около езерата, където се провеждат.

Фестивалът на драконовите лодки се провежда с одобрението и подкрепата на Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската народна република. За втори път той ще се проведе и на езерото Панчарево, където също се очаква огромен интерес. Това ще се случи през следващата седмица /29 и 30 юни/.

Още: В Русе откриха изложба, посветена на построяването на Моста на дружбата

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес