Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Русе смята да изтегли кредит за обновяване на уличното осветление

14 декември 2022, 17:05 часа • 1488 прочитания

Дългосрочен дълг на стойност 1 953 179 лв. смята да поеме община Русе за обезпечаване на договор с гарантиран резултат (ЕСКО). Той е за проектиране, доставка и внедряване на система за външно изкуствено осветление в град Русе, включително кварталите Средна кула и Долапите.

От местната администрация аргументират поемането на този дълг с поскъпването на ел. енергията, което задължава въвеждането на енергоспестяващи технологии да се осъществи по възможно най-бърз начин. При ограничените публични ресурси за реализиране на проекти в областта на енергийната ефективност, общините могат да прилагат схеми и механизми като договори с гарантиран резултат, поясняват от общината.

Те канят местната общност, всички обществени организации и юридически лица на 23-ти декември  от 12:00 ч. в зала „Св. Георги“ на пл. "Свобода" № 6, на публично обсъждане на предложението за поемане на дългосрочен общински дълг.

Планиран период на погасяването е до 5 години, считано от приемане на изпълнението на ЕСМ.

Обезпечаването на дълга е предвидено от заложените в договора реализирани икономии вследствие на инвестицията, финансови средства от местни приходи и обща изравнителна субсидия.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес