Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общ проект ще подобри пътната инфраструктура в Русе и Гюргево

30 юни 2019, 18:15 часа • 8236 прочитания

На 1 юли започва рехабилитацията на най-важната градска пътна артерия от изток на запад в Русе - бул. „Липник“, от кръговото  кръстовище при бул. „Цар Освободител“ до кръговото кръстовище при КАТ. Ремонтните дейности ще бъдат извършени по проект „Добре развита транспортна система в Еврорегион Русе – Гюргево за по-добра свързаност с TEN-T мрежата“, финансиран по Програма „Интеррег Румъния-България 2014-2020 г.“ Партньори по проекта са общините Гюргево и Русе.

Проектът, който е с продължителност 30 месеца, цели по-добро свързване на двата общински центъра с мрежата TEN-T чрез действия, които водят до модернизация на пътната инфраструктура в горепосочените градове. В българския участък това ще бъде постигнато чрез рехабилитация на пътната настилка и тротоарите на булевард “Липник” в неговата цялост (4300 м), като ще бъдат положени нови пътни маркировки и вертикална сигнализация.

Припомняме, че с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще се реши и проблемът с отводняването на ЖП прелеза на бул. „Липник“ в участъка от ул. „Дебър“ до ул. „Мъглиж“. В тази връзка, от 01.07.2019 г. до приключване на строителните дейности, се затваря за движение на МПС южното платно на бул. „Липник“, а по северното ще се движат само автобуси в участъка от ул. „Дебър“ до кръстовището с ул. „Никола Петков“ и ул. „Чипровци“. За цялата дължина на булеварда Община Русе е осигурила средства за изцяло ново улично осветление.

В община Гюргево ще бъде рехабилитирана 6662 м инфраструктура. Дейностите включват още изготвяне на съвместна стратегия за оптимизиране на транспортните условия в трансграничния регион, както и развитие на съвместна система за наблюдение на трафика. Общата стойност на проекта за двата партньора е над 15 300 000 лв., като финансовите средства в бюджета на община Русе са в размер на близо 6 300 000 лв. 85% от тях са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Европейския фонд за регионално развитие, 13% - съфинансиране от държавния бюджет и 2% - собствен принос на бенефициента.

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес