Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Русе даде старт на изграждането на пешеходен мост

16 октомври 2024, 14:09 часа • 418 прочитания

Община Русе започна изграждането на нов дървен пешеходен мост на езерото в Лесопарк „Липник“. Проектът, който е плод на повече от две години подготовка, стартира официално с приключването на всички документални процедури.

„Строителството на този мост ще бъде символ на съвременния подход към облагородяване на множество пространства в общината, както и красива атракция за всички посетители“, заяви кметът Пенчо Милков.

Съоръжението ще представлява дървена конструкция с дължина от 28 метра и тегло 20 тона, разделена на три основни елемента. То е изработено в Австрия и ще бъде сглобено на асфалтова площадка в парка. Конструкцията ще бъде стабилизирана чрез 11 метални греди и противоветрови връзки, а дизайнът включва стъклен парапет и седем стъклени прозореца в пода. Предната част на моста ще бъде покрита с мраморни плочи за допълнителен естетически ефект. Допълнителни акценти ще бъдат възможността за закачане на катинари – символ на любовта, както и нощното осветление на моста.

Важен аспект на проекта е спазването на ангажимента към опазването на природната среда в парка. Няма да бъдат изсичани дървета, а за временното укрепване на строителната площадка ще бъдат използвани камъни, докато се монтира основната конструкция.

Изпълнението на проекта ще продължи един месец, като успоредно с изграждането на моста ще бъдат обновени още няколко алеи в Лесопарк „Липник“. До момента в парка са поставени нови кошчета и е инсталирано ново осветление. Целта на проекта е да направи парка още по-привлекателен и удобен за жителите и гостите на Русе и Николово.

На събитието присъстваха още заместник-кметът на община Русе инж. Здравка Великова и инж. Румен Йовчев, представител на фирмата изпълнител.

Още: Кметът на Русе даде началото на основния ремонт на ул. „Мостова“

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес