Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на пухкавите бабини мекички

10 януари 2022, 12:58 часа

Хапват ли ви се вкусни мекици, с които да поглезите всичките си сетива? Наясно сме с това, че в днешно време човек може да си купи всевъзможни вкусотии от магазина, но не всичко е достъпно в търговската мрежа. Има няколко рецепти от тефтерите на нашите баби, пазени в тайна години наред.

Ще ви споделим как да си приготвите невероятно пухкави мекички, които нямат равни на себе си. Следвайте стриктно всяка една стъпка, за да бъде крайният резултат впечатляващ – такъв, какъвто очакваме.

Ето и какви продукти ще са необходими за направата на мекиците:

• Брашно – 600 гр.;

• Яйца – 1 бр.;

• Прясно мляко – 150 мл.;

• Олио – 80 гр.;

• Мая за хляб – 20 гр.;

• Захар – 30 гр.;

• Сол – 20 гр.

Начин на приготвяне:

Както и сами може да се досетите, тестото си го месите самите вие. С купешкото няма как да се получи този въздушен ефект, който всъщност искаме да постигнем.

За направата на тестото използваме всички продукти от списъка. Месим меко тесто и го оставяме да си почине за близо половин час.

Най-бързите мекици без втасване

Когато това се случи, разточваме тестото и започваме да изрязваме мекиците. Ако приготвяме закуска за малчугани, можем да изрежем в най-различни забавни формички.

Тестеното изделие се пържи в предварително загрято на котлона олио, докато мекиците не хванат златист загар и от двете страни.

Накрая, когато ги извадим от тигана, е препоръчително да оставим върху кухненска хартия, така че да може излишната мазнина да се отцеди от тях и да бъдат по-малко калорични.

Може да се поръсят с пудра захар, да се похапнат с конфитюр, сирене, мед или друго, което пожелаете.

Да ви е сладко!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес