Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната на най-вкусното шоколадово брауни?

12 юни 2024, 13:42 часа

Брауни е шоколадов десерт с тънка, хрупкава коричка и влажна среда. При приготвянето му е най-важно да използвате висококачествен шоколад - от това зависи вкусът на сладкиша.

Реклама

Класическо брауни

Съставки: черен шоколад - 180 г, краве масло – 180 г, захар – 220 г, яйца – 3 бр., брашно – 75 г, сол – 1/4 ч. л.

Как се готви?

Приготвяте продуктите. Изберете висококачествен черен шоколад с поне 70% съдържание на какао.

Поставяте маслото в голям съд (тенджера или дълбок тиган). Начупвате шоколада на парчета и го добавяте към маслото.

Разтопявате маслото с шоколада на водна баня - трябва да го направите много внимателно, за да не прегреете шоколада. На всеки 10-15 секунди разбърквате съдържанието. След като се получи еднородна маса, оставяте цялата смес леко да се охлади.

Десерт с тиквички, който се приготвя за 10 минути

Включвате фурната да се загрява на 175 градуса.

В подходяща за разбиване купа поставяте яйцата, захарта и солта. Разбивате така получената яйчена смес. Не е нужно да биете дълго време, достатъчно е да се разбие, докато захарта и солта се разтворят.

Добавяте шоколадовата смес към разбитата яйчена смес. Разбърквате старателно. Към получената маса добавяте пресятото брашно. Внимателно смесвате брашното и тестото с шпатула.

Застилате правоъгълна или квадратна тава с пергамент. Изсипвате шоколадовото тесто в тавата и печете около 25 минути.

Браунито трябва да се получи с влажна среда и хрупкава коричка, затова е много важно десертът да не се препича във фурната.

Изваждате браунито от фурната и го оставяте да изстине напълно. Охладеното брауни вадите от тавичката и го нарязвате на квадрати.

Имайте предвид, че някога браунито е било любим сладкиш на дамите от аристокрацията – затова най-подходящото му сервиране е върху елегантно подредена и украсена маса с колосана покривка!

Брауни с ягоди

Тази рецепта за брауни е с много ниско съдържание на брашно, но с високо съдържание на шоколад и ягоди. Само за домашно чаепитие или празнична маса!

Съставки (за 6 порции): ягоди – 200 г, черен шоколад – 180 г, краве масло – 150 г, захар – 120 г, яйца – 4 бр., брашно - 45 г, какао на прах - 15 г, сол – 1 щипка.

Най-добрият десерт по време на пости

Как се готви?

Подготвяте необходимите съставки. Използвайте ягоди, които са твърди и имат сладко-кисел вкус. Подходящ е шоколад със съдържание на какао 74% или повече. Купете масло с добро качество (поне 82,5%). Вземете качествено какао на прах.

Измивате добре ягодите със студена течаща вода. Късате опашките им. Слагате ги върху хартиена кърпа и ги оставяте да изсъхнат.

Поставяте маслото и парчетата шоколад в тенджера на умерен котлон. Разбърквате, докато се разтопят напълно. Дръпвате разтопеното масло и шоколада от котлона и ги охлаждате до стайна температура.

Включвате фурната да загрява до 180 градуса.

Разбивате яйцата в дълбока купа. Добавяте захар и сол. Разбивате допълнително яйцата и захарта с миксер за 2-3 минути до еднородна смес. Подходящ е ръчен миксер с мощност 500 вата.

Добавяте охладената шоколадова смес към яйчената. Разбърквате всичко до еднородност. Това може да стане с ръчна бъркалка или миксер на ниска скорост.

Добавяте пресятото брашно и какаото на прах. Разбърквате, за да няма бучки.

Застилате тавичка 20х20 см с пергамент. В нея изсипвате шоколадовата смес.

Нарязвате ягодите на две и ги поставяте с разреза нагоре върху шоколадовата смес. Слагате ги в предварително загрятата фурна за около 30 минути.

Времето за печене зависи от силата на фурната, общата големина на браунито и материала на тавата. Ориентирате се по вашите условия. Много е важно сладкишът да не се препича във фурната, за да може средата да остане влажна.

Браунито с ягоди е готово. Оставяте го да изстине. Нарязвате на порции и сервирате.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес