Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не се разследва заема от 150 млн. лв. на "Булгартабак"?: Говори Кирил Петков

15 август 2024, 08:30 часа • 2644 прочитания

На третия ми ден като министър на икономиката аз излязох и казах, че 8 фирми са взели заеми от Българската банка за развитие (ББР) и не ги обслужват. След тежки битки сменихме управителния съвет на банката. Предадохме цялата документация на прокуратурата. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в ефира на Нова телевизия след акциите в имоти на бизнесмена Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на ББР Стоян Мавродиев заради неправомерно усвоен кредит от 150 млн. лв.

„Интересното е, че тези 150 млн. лв. са дадени на адвоката на Гайтански, който купува фирмата на Гайтански и така бизнесменът получава безрискови пари“, заяви той.

ОЩЕ: Заради кредит от ББР: Претърсват имоти на Румен Гайтански - Вълка

Петков съобщи и за подобен заем към „Бугартабак“. „Защо разследват 150 млн. лв. за Гайтански и то три години по-късно, но не разследват 150 млн. лв. за „Булгартабак“, който също не се плаща“, попита Петков.

По думите му „Булгартабак“ има обезпечение, но то е само на хартия. „Ще видим колко струва обезпечението, след като се направи анализ. Интересно е, че „Булгартабак“ са се съгласили да си продадат обезпеченията, а не да си върнат заема. След време ще видим, че и те са откраднали едни пари“, каза той.

Относно останалите шест кредита, Петков каза, че "Техномаркет" има такъв, но се обслужва, а другите се обслужват по-трудно.

ОЩЕ: "Чадърът се вдигна и реши да стане бухалка, заради Пеевски": Кирил Петков за Вълка и Мавродиев

Петков упрекна председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев, че след като 2 години на този пост се събужда, започва да разследва единия казус, но не разследва друг. „От чадъра на Пеевски Славчев стана бухалката на Пеевски. Две години нищо не направи и си подбира кой казус да започне“, каза той.

„Има селективно използване на антикорупционната комисия“, заяви съпредседателя на ПП: Прокуратурата още мълчи за рекордно голямата тераса по "Апартаментгейт"

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес