Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запрянов потвърди: Изпратили сме на Украйна самоходни гаубици

03 септември 2024, 11:25 часа • 1937 прочитания

България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов, който присъства на откриването на академичната учебна година във Военната академия „Г. С. Раковски”.

Припомняме, че преди дни излезе информация, че български 122-мм самоходни гаубици 2С1 "Гвоздика" са били забелязани на снимки в употреба от украинските сили. ОЩЕ: Украински СНИМКИ: Български самоходни гаубици се ползват от украинската армия

"Въпросното въоръжение е с отпаднала необходимост за българската армия и страната ни ще бъде финансово компенсирана. България ще се възползва от Общата европейска инициатива за придобиване на 155-мм самоходни гаубици", каза министърът.

ОЩЕ: Нова военна помощ: България изпраща боеприпаси на Украйна

Запрянов заяви още, че България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, всички са стриктно в съответствие с решенията на Народното събрание. "Това са пакети с въоръжение, техника, боеприпаси, които са излишни за Българската армия", добави той.

ОЩЕ: Министърът на отбраната: Подкрепата за Украйна ще продължи

"Всички пакети, които сме изпратили, подлежат на компенсационно възстановяване. Очакваме много сериозни суми и те ще бъдат реинвестирани в модернизация на армията", обясни Запрянов.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес