Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Законна ли е номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия?

15 януари 2024, 12:05 часа • 6152 прочитания

Кандидатите за конституционни съдии от квотата на парламента са ясни. Номинациите са Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков от “Продължаваме Промяната – Демократична България” и Цвета Рангелова от партия “Възраждане”. Тази седмица кандидатите ще бъдат изслушвани от правната комисия (на 18 януари). Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова казва какви са критериите за номинация за конституционен съдия.

Закон и морал

В Конституцията има 3 органа, в които се изисква техните членове да имат 15 години юридически стаж, както и високи професионални и нравствени качества, поясни доц. Наталия Киселова пред Bulgaria on Air. При Десислава Атанасова в тези 15 години стаж влиза работата ѝ като народен представител. В Правилника на Народното събрание е предвидено за юристите да тече и юридически стаж.

“Проблемът е в позициите, които г-жа Атанасова приема през годините”, казва доц. Киселова. Проблемът не е, че си бил политик, а какви позиции отстояваш през това време, как е изглеждало Народното събрание, когато Атанасова е заемала позиции по определени въпроси, колко закони са приети на ръба на Конституцията, скандални предложения между първо и второ четене… " Когато искаш да браниш правото дори от закона, а ти си участвал в закони, които са обявени за противоконституционни, това за какво говори", коментира доц. Киселова.

Още: 4 причини защо Десислава Атанасова е подходяща за конституционен съдия

Според нея важно е всеки индивидуално, като юрист или член на партия, какви позиции е отстоявал, защото онези, които си отстоявал в миналото си, ще се проектират в работата ти в съда. Конституционният съд се схваща като един между многото, а всъщност той е “призван да брани Конституцията”.

"Не бяхме много доволни от нея като студентка": Бойко Рашков определи Десислава Атанасова като вреден компромис

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес