Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За Иван Гешев не Пепи Еврото е управлявал прокуратурата, а политиците

23 октомври 2024, 16:59 часа • 680 прочитания

Никога кръгът на Пепи Еврото не е управлявал прокуратурата, както не я управлява и в момента.

Това каза пред БНР бившият главен прокурор (2019 г. - 2023 г.) и неуспял политик Иван Гешев. "Прокуратурата е огромна структура и няма как да я управлява един човек, освен политическите лидери, които със страх, манипулиране и промени в законодателството постигат своя ефект. Политиците управляват всичко", уточни той.

Още: Тихомълком прекратиха делото за финансиране на тероризъм, с което Гешев се хвалеше

"Няма значение какво пише в концепцията му, с 13 гласа могат да си изберат за главен прокурор, който си решат, даже и Бат Сали от Самоков", смята бившият главен прокурор и заяви: "Либералната общност промени закона само и единствено заради мен. От 17 гласа, с които може да бъде избиран и отстраняван главният прокурор, го направиха на 13 гласа, а за председателите на върховните съдилища остана със 17 гласа, защото им беше ясно, че нямаше как да бъда отстранен със 17 гласа - срещу мен гласуваха 16. ... Сега могат да изберат за главен прокурор всеки с 13 гласа".

По повод процедурата за избор на нов обвинител №1, за която стана ясно, че ВСС има желание да изпълни докрай с избора на Борислав Сарафов, предшественикът му попита ако този ВСС с изтекъл мандат не може да избира обвинител номер едно, защо е имал право да освободи него от този пост.

Още: Цариградска: Сарафов да ме направи негов заместник за една година, да видим какво мога да разкрия

Колаж: БГНЕС

"Не може да се сравнява периодът, в който бях главен прокурор, с периода, в който е Борислав Сарафов. Аз бях махнат, за да бъдат прекратени определени дела. ... Познавам Сарафов от 1989 г., той е от моя випуск, мога да кажа много неща, но не е въпросът в името, въпросът е принципен. Докато политиците управляват безскрупулно съдебната власт и не бъдат отстранени политиците, които са на върха на хранителната верига, нищо няма да се оправи. ... Оттук нататък, който и да е главен прокурор и председател на съд, ще слуша, за да си изкара мандата и да си взема заплатата. Независима съдебна власт няма, независимо дали е Сарафов, или не".

Още: Хаджигенов: Прокуратурата е като проститутка - ляга си с властта

Според Иван Гешев няма прегрупиране във ВСС, просто на членовете му им е било "натиснато копчето, за да бъде отстранен той".

Гешев посочи, че "МВР е инструмент за вземане на избори" и много ефективен, когато избирателната активност е ниска: "Затова беше борбата кой ще е вътрешен министър в служебни я кабинет".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес