Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" се замечта за кабинет "всички без ГЕРБ и ДПС", ИТН има резерви

23 юни 2024, 15:00 часа
Реклама

Промяна в позицията на "Възраждане" - лидерът ѝ Костадин Костадинов, който доскоро говореше само за еднолична власт, сега е склонен на по-широко правителство. Формацията настоява за кабинет, който да включва всички парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС.

Реклама

"ГЕРБ и ДПС са 115, останалите сме 125"

Ако президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне за правителство на проруската партия, то "Възраждане" ще започне разговори за формиране на общ кабинет с "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Величие", каза Костадинов в интервю за БНР тази неделя, 23 юни.

Още: Лена Бориславова: Не мога да си представя по-отвратителна комбинация от ГЕРБ-ДПС-ИТН

"В парламента има две партии, които са огромният проблем за функционирането на политическата система - ГЕРБ и ДПС, но тези две формации имат 115 гласа, а останалите имаме 125", каза Костадинов пред националното радио. "Всички останали говорихме, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат изолирани от властта. Кабинет може да бъде съставен от другите партии в парламента с мандат на „Възраждане“", убеден е председателят на партията.

"Ако ние не искаме да има правителство на ГЕРБ и ДПС, трябва да преглътнем егото си и да седнем да разговаряме с всички в парламента. Затова протягаме ръка към всички останали", допълни той.

Снимка: БГНЕС

Как обаче "Възраждане" ще спечели подкрепата на ПП-ДБ - не е ясно. Двете формации са с коренно различни възгледи, като Костадинов е твърдо против ЕС, НАТО и военната помощ за Украйна. Освен това от коалицията вече обявиха, че ще са в ролята на опозиция.

Още: Защо ПП-ДБ не трябва да падат в капана на "експертното правителство"

Референдуми за външнополитическите различия

По думите на Костадинов - основните различия между партиите са във външнополитическите възгледи. Според него с референдуми ще могат да се решат много от спорните въпроси. Конкретно изброи два - за излизане на България от НАТО и за приемане на еврото. Това предложение допадна на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Неговата партия вече обяви, че иска да получи третия мандат и да състави експертен кабинет: "Ще говорим с всички": ИТН настоява за третия мандат за да състави експертно правителство.

Тошко Йорданов подчерта пред БНР, че ще трябва да се направят промени, за да може да има допитвания до народа по определени въпроси. ""Възраждане" търпят еволюционно развитие, тръгнали са по правилния еволюционен път. Трябва да има максимална широка подкрепа за кабинет. Ще говорим с тях, ако имат мандат", призна той.

"Не знам обаче как "Величие" се вписват в тази конфигурация. Притесняват ме поведението им, качеството на хората им, проблемите с този човек, който се занимава с неща, които - колко са законни, колко са завлекли хора. За Ивелин Михайлов говоря. Говориха едно за Европейския съюз и НАТО и в нощта на изборите се обърнаха. С такива фурнаджийски лопати имам едно наум", каза Йорданов.

Припомняме, че "Възраждане" и "Величие" влязоха в пряк сблъсък в 50-ото Народно събрание, след като новата формация гласува с ГЕРБ и ДПС за избора на първи председател на комисия в парламента: "Най-видният подполковник седна в скута на Пеевски": ГЕРБ, ДПС и "Величие" избраха първи шеф на комисия.

БСП също не отписват идеята за експертно правителство с третия мандат: Драгомир Стойнев: Можем да намерим разбирателство с ИТН за третия мандат.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес