Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връзката на Пеевски, Нотариуса и Пепи Еврото: Разкрития от журналиста Николай Стайков (ВИДЕО)

18 юли 2024, 16:15 часа • 7549 прочитания

Каква е връзката между Делян Пеевски, Мартин Божанов - Нотариуса, Петьо Петров - Еврото? Това разкри разследващият журналист Николай Стайков пред временната комисия в Народното събрание за Нотаруса и Еврото. 

Разкритията

Разследващият журналист обърна внимание на казуса с "Булгартабак" отпреди 16 години. Той обърна внимание, че Мартин Божанов е бил свидетел по делото за изнудвания шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев, като имал разговор с младия следовател Делян Славчев Пеевски, но по думите му "най-малко известният факт е, че на разговора е присъствал и техния колега Петьо Петров".  Още: Нотариуса, Еврото и "вълшебното килимче": Как брокери на влияние диктуват на разследващите?

„Аз документ нямам, но ви давам публикация. Аз съм говорил и със свидетели по темата и си заставам зад думите, че още преди 16 години Петьо Петров - Еврото заедно с тогавашния шеф на столичното следствие и със следовател Делян Пеевски са работили "извънкласно" и са ходили да си говорят за шестцифрени суми с изпълнителния директор на "Булгартабак", каза Стайков.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев призова комисията да не се намира в рубриката „Една жена каза“.

„Рубриката „Една жена ми каза“ включва тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, който официално потвърди тази информация, и тогавашния заместник-министър на икономиката г-жа Корнелия Нинова", добави Стайков. ОЩЕ: Пеевски, "Булгартабак", ББР, над 50 млн. лв.: Пак щекотливи въпроси

Да изслушат Пеевски

Този призив отправи Стайков към временната комисия. Според него Делян Славчев Пеевски трябва да бъде изслушан "в качеството си на бивш следовател и колега по бюро и по извънкласна дейност на Петьо Еврото".

Депутатът от ДПС Хамид Хамид на свой ред поиска да бъдат изслушани Иво Прокопиев, бившия главен секретар на МВР Коцев, градинаря на Бойко Рашков, защото имали връзка с н Нотариуса и Пепи Еврото.

Същевременно възникна напрежение между Хамид и Стайков, като разследващият журналисти предложи да дадат на Хамид два екземпляра от документите, които предоставя на комисията, но не успя да завърши защо, тъй като Хамид Хамид се развика: "Дръж се прилично, бе". ОЩЕ: Бивш шеф на "Булгартабак" осъди държавата

Разследващият журналист даде идея на комисията да поканят майката на бившата съпруга на Петьо Еврото, тъй като тя е собственик на ресторанта "Осемте джуджета".

В крайна сметка до решение кого да изслушат следващия път не се стигна, тъй като комисията се оказа без кворум. 

Какво ново за Еврото и Нотариуса?

Стайков обяви пред комисията, че разполага със справка от 28 страници на ГДБОП, която започнала да се прави в кабинета на Бойко Рашков, докато бил вътрешен министър, като там присъствал и тогавашният началник на ГДБОП (сегашен МВР министър) Калин Стоянов.

"В документа има свидетелски показания и събрана информация. Вътре има освен свидетелски показания, които насочват именно към дейността, която разследвате вие - влияние върху магистрати. При някои магистрати това са подаръци, чанти, при някои други са съвместни пътувания в чужбина, очевидно на приятелска основа, при някой други магистрати се споменават, че покойния Божанов е бил касичката на определен висш магистрат", каза Стайков. Той уточни, че във въпросната справка се споменава българска банка, на която е помогнато за конкретно дело, след което имало един сак с 1 млн. лв. в брой възнаграждение. Още: "Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

"Да, има директни и фактологични връзки с главни прокурори, които не са за подценяване", каза още Стайков. 

Контактували ли са Калин Стоянов и Мартин Божанов?

Разследващият журналист призова комисията да провери дали преди няколко месеца, докато все още темата е била във фокуса на общественото внимание и се е появила статия в сайта Bird, изкочила неофициална информация, че са засечени трафични данни между телефона, използван от Божанов и телефона на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов.

"Г-н Стоянов отрече", каза Стайков. Той призова комисията да установите дали е имало институционално и законопозволено слушане. "Да видим имало ли е изобщо такива и дали съвпадат като минута и секунда. Тогава се установява дали двама души говорят по едно приложение", смята Стайков. 

"Отговорът на институциите е незадоволителен"

"Отговорът на институциите е абсолютно незадоволителен. До този извод стигна адвокат Андрей Янкулов за развитието на казусите с Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса.

По думите му публично известна информация, че в Софийска градска прокуратура (СГП) се наблюдава наказателно производство, което има предмет разследване на дейността на въпросната предполагаема група с лидер Мартин Божанов.

"Ръководството на СГП след неговото убийство заяви, че привличането на Божанов е било въпрос на дни и всъщност това процесуално действие е било осуетено с неговото убийство.  Обаче това разследване касае дейността на група, то не е само за едно единствено лице и нямаме никаква публична информация от този момент нататък какво се случва с разследването на въпросната група", коментира Янкулов. Още: "Възможно е, нямам спомен, евентуално": Иван Гешев говори за познанството си с Петьо Еврото

По думите му същото е положението и по отношение на другата група - тази около Петьо Петров.

"Единствената публично достъпна информация е, че има задочни обвинения с обвинителен акт срещу Петьо Петров за престъплението документна измама", каза Янкулов. Адвокатът посочи, че в това дело се твърди, че Петьо Петров е въвел в заблуждение някакви конкретни прокурори, работещи по въпросното наказателно производство. 

"Самата конструкция на обвинението подсказва, че прокурорите, работили конкретно по това наказателно производство, не може да имат вина, защото са жертва, измамени са от злия гений Петьо Петров", добави още адвокатът.

След заседанието Андрей Янкулов и Николай Стайков коментираха, че има смисъл от новата комисия за Нотариуса и Пепи Еврото. Подробности: 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес