Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният министър: Модернизацията на Българската армия е осигурена законодателно

08 август 2024, 17:44 часа • 817 прочитания

Модернизацията на Българската армия е осигурена законодателно до края на годината и по-нататък. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов пред медиите в парламента. 

Припомняме, че днес парламентът одобри проекта за инвестиционен разход с България се цели да купи доказалите се в Украйна ПВО комплекси IRIS-T, както и ратификацията на международния договор за "Страйкърите".

"Новото, което чухте, това е системата за противоракетна отбрана, която парламентът одобри. Пристъпваме към преговори с правителството на Федерална Република Германия. По отношение на другите два документа - те касаят колективната отбрана - пресграничните операции по въздушно-полицейските мисии с Турция, както имаме с Румъния и с Гърция е важно, защото това е мирновременна мисия на военновъздушните сили на страните членки на НАТО", каза министърът. ОЩЕ: Парламентът гласува закупуването на боеприпаси за "Страйкър"-ите и за зенитно-ракетни комплекси IRIS-T (СНИМКИ)

Борбата с пожарите и самолетите

Министърът отговори на въпрос дали това лято страната ни ще подпише договор с полската фирма за ремонт на двигателите на МИГ-овете, като каза, че се надява да имаме договори.

"Вижте колко е важно да се извършват ремонтите навреме. "Кугърите" са най-добрият пример. Благодарение на това, че заделихме пари и вече имаме фактически договореност за пет "Кугъра", ще можем следващата година значително да увеличим броя на машините, които са готови за пожарогасене. Ако го бяхме направили това преди две-три години, сега нямаше да гасим с два хеликоптера, а с шест", добави министърът. 

Ще остане ли министър?

Запрянов заяви, че е фокусиран върху приоритетите, които е обявил, като подчерта, че всичко, което е обявено, е свършено. Министърът обаче обърна внимание, че има много несвършена работа, като уточни, че един следващ мандат трябва да се фокусира върху социалния пакет и мобилизационната подготовка. "Аз съм на разположение на премиера, който ще бъде номиниран от президента", каза още Запрянов. ОЩЕ: Военни от Благоевград участват в гасенето на пожара на българо-гръцката граница (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес