Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният министър: Даваме на Украйна само излишното

13 септември 2024, 09:09 часа • 876 прочитания

Всичко, което се дава на Украйна е декларирано и е на база на действащи решения на Народното събрание. Имаме излишни свръхзапаси, които им предоставяме. Това обясни служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в ефира на БНТ. Той напомни, че даваме на Киев само излишно имущество на българската армия.

"Всички пакети, които правителството е гласувало са заминали. Ние помагаме на една жертва на агресията. Това го правят всички стани. Нашата помощ се използва на територията на бойните действия. Всичко, което се дава на Украйна е декларирано", подчерта той.

ОЩЕ: Запрянов потвърди: Изпратили сме на Украйна самоходни гаубици

Заплатите в армията

Запрянов коментира и темата с парите за отбрана като, по думите му, минималните разходи, които страната ни трябва да отделя за сектора трябва да нараснат на 2,5% от БВП. За да решат проблемите с липсата на кадри от министерството вече са заложили по-високи заплати от 1 януари, като ще бъдат предлагани и по-високи бонуси и социални придобивки.

ОЩЕ: Запрянов: Най-ниската заплата на военните от 1 януари 2025 г. ще бъде 2300 лв.

"Това увеличение е достатъчно на първа стъпка. Тази мярка е навременна, даже закъсняла. Една от причините, която ни пречи да вземем хора в армията са наемите, които те плащат в постъпване в гарнизоните", уточни министърът на отбраната.

По думите му с увеличението минимална заплата на войник ще стане около 2300 лв. "При условие, че минималната заплата ще бъде 1077 лева. Това вече е чувствително отдалечаване на заплащането на войниците от минималната заплата", добави той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес