Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вицепремиер от времето на Царя: Правителство може да има, ако ИТН и ГЕРБ променят поведението си

12 август 2021, 08:32 часа • 3847 прочитания

Шансовете за редовно правителство в рамките на 46-тия парламент са много малки, за съжаление. Това заяви вицепремиерът от правителството на Симеон Сакскобургготски проф. Пламен Панайтов.

Вариантът да има редовен кабинет е „един от двата първи субекта” не подходи по коренно различен начин от този, по който действат до момента. С други думи – някой измежду ИТН и ГЕРБ да предприеме тотално различен курс.

По думите му, редовно правителство е необходимо, за да бъде завършена актуализация на бюджета и да бъде най-сетне предаден в Брюксел Планът за устойчивост и развитие.

Панайотов обърна внимание, че нещата са стигнали дотам, че се разменят обиди, наказуеми и от закона. Става въпрос „за някакви хора, които не са наясно с отговорността да са в българския парламент”, уточни бившият вицепремиер пред bTV.

Процедурата

Още на 16 август президентът би могъл да връчи трети проучвателен мандат, но Конституцията дава възможност това време да се удължи, ако приемем, че ГЕРБ върне своя мандат до края на настоящата седмица. От 22 октомври нататък Румен Радев не може да разпуска парламента, защото ще има само 3 месеца до края на президентския мандат – съответно, тогава служебното правителство ще продължи да управлява и парламентът ще продължи да работи.

Само преди няколко месеца имаше предложение от ГЕРБ за изцяло нова конституция, днес говорим как да спазим действащата Конституция – значи има някаква нормалност, коментира доц. Наталия Киселова. Сега парламентът ще гласува отказа на кандидата за премиер, напомни тя. Какво ще стане, ако Народното събрание гласува против оставката на Пламен Николов – има практика на Конституционния съд, според която никой не може да стане насила премиер.

Според доц. Киселова, президентът Румен Радев ще даде втория проучвателен мандат за съставяне на правителство най-рано на 17 август. Ако ГЕРБ веднага върне мандата, възможно е в края на другата седмица президентът да посочи на коя парламентарна група ще даде третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Позицията на председателя на парламента

Сега на председателски съвет ще им покажа проекта за решение за оттеглянето на отказалия се кандидат за премиер Пламен Николов. Надявам се всички представители на парламентарни групи да го подпишат и ще предложа да бъде включено като точка в дневния ред. Това заяви пред журналисти председателят на Народното събрание Ива Митева на влизане в Народното събрание.

По думите ѝ Народното събрание ще бъде като нотариална кантора и ще удостовери един факт. Ива Митева осъзнава, че обществото иска дебат и ще го получи в пленарна зала.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес