Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Величие" предлага да строим АЕЦ "Белене" съвместно с Украйна

24 юли 2024, 17:29 часа • 2248 прочитания

Депутати от бившето "Величие" са внесли в деловодството на парламента екзотично предложение България да изгражда АЕЦ "Белене" съвместно с Украйна. Проектът на решение е внесен днес с подписите на депутатите около Ивелин Михайлов. 

Предложението

Те настояват за отмяна на предходното решение на парламента за продажба на оборудването на централата на Украйна, като същевременно искат парламентът да възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори със своя украински колега и НАЕК "Енергоатом" за съвместно изграждане на проекта. 

Нестандартното им предложение идва на фона на последната информация, че страната ни оформя договора за продажба на оборудването за Украйна. ОЩЕ: Малинов: Оформяме договора за продажба в Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене“

Какви са мотивите им?

Мотивите им са още по-интересни. Вносителите считат, че можем с украинските си партньори в къси срокове, с висока степен на надеждност да изградим АЕЦ „Белене“ у нас.

„Ние считаме, че това ще бъде ярък пример за защита на българския национален интерес и ще бъде прекрасен пример за реално подпомагане на Украйна в този тежък момент. Сроковете и цената за изграждане на АЕЦ „Белене като съвместен проект с Украйна биха отговорили на нуждите на региона на Източна и Югоизточна Европа за създаване на базови мощности", се казва още в мотивите. ОЩЕ: Украинци дойдоха в Белене, за да се запознаят с оборудването на АЕЦ

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес