Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Василев: ДПС реално са първа политическа сила, не сме легитимирали Пеевски през промените в Конституцията

29 юни 2024, 16:50 часа

"Много хора се почувстваха излъгани от това, че направихме правителство на малцинството, подкрепено от ГЕРБ с участието на Мария Габриел. А след като са се почувствали излъгани, защото това са хора, които са им вземани бизнеси, гонени са, уволнявани са и в един момент приехме подкрепа от техния насилник - това е много силно емоционален момент и тези хора не можем да ги виним за това".

Реклама

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира настоящата политическа реалност за неговата партия. Той подчерта, че те са били много жестоко наказани от избирателите.

По горещата тема с ареста на ТВ продуцента Нико Тупарев, Василев сподели, че според информацията, с която разполага, зад ареста стоят хора от прокуратурата, свързани с „осемте джужета: "Това са лица в прокуратурата, които са замесени в "осемте джуджета", т.е. организирана престъпна група в прокуратурата". 

Още: ДПС постепенно става само ДП? Чистката в партията продължава със секретарката на Доган

Политическите опоненти от ГЕРБ и ДПС, Василев коментира така: "Легитимацията на Пеевски се случи през конституционната реформа, не мисля, че легитимацията на Пеевски идва от това, че 350 000 избиратели гласуват за ДПС. По-важното е това, че ДПС слага Пеевски не само в листите, но и на челни позиции в тях", каза бившият финансов министър пред Дарик радио.

Снимка: БГНЕС

Василев за пореден път повтори тезата на ПП, че очевидно партията не е обяснила на избирателите какво точно са успели да постигнат: "България за първи път не е последна в Европа и това го казва Евростат, не го казваме ние. Да го чухте това по новините?"

Още: При нови избори Осман Октай прогнозира ДПС да са първа политическа сила

В тази връзка той обясни и ролята на медиите: "Въпросът е кои партии искат да бъдат опозиционно настроени, които са свободни да бъдат опозиционно настроени. Това най-лесно се вижда, когато видите по кой плюе общата медийна среда, която се контролира и кой атакуват служби, прокуратура и така нататък. Става ясно къде стяга чепикът"

Руските знамена по къщите в селата той обясни така: "Учебниците по история са още от времената, които бяха съгласувани с Москва, ако погледнем съдържанието на българските учебници по история, то няма нищо общо с това, което е било преди 9-ти септември 1944 г."

Съпредседателят на ПП обясни и защо според него държавният глава още не е направил партия. Според него Румен Радев като президент може да си стои "чистичък", но в политиката "теренът е кален". Относно казуса с това кой ще ни представлява в НАТО Василев заяви:

"Той не е съгласен с българската позиция, а тя е, че ако една държава нападне друга държава това е нарушение на международното право и нападнатата държава има право да се защитава и трябва да запази целостта си".

Още: ПП-ДБ няма да правят компромиси: ГЕРБ да си осигурят мнозинство и ред в хаоса (ВИДЕО)

По темата "Брендо" Василев заяви: "Знаем, че в България няма голям престъпник, който да не е покровителстван от службите за сигурност".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес