Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В края на предизборната кампания: Как да гласувам с преференция и кои са номерата на партиите? (СНИМКИ)

25 октомври 2024, 09:15 часа • 956 прочитания

Остават броени часове до края на предизборната кампания преди 27 октомври 2024 г., когато България гласува на поредните предсрочни парламентарни избори. С вота си българите ще излъчим новите 240 народни представители в 51-ото Народно събрание. 

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за предсрочните парламентарни избори и отговорите на най-често задаваните въпроси.

По закон предизборната кампания и възможностите за агитация приключват днес, 25 октомври, в 23:59 часа. От полунощ започва деня за размисъл преди седмия предсрочен парламентарен вот в неделя.

Снимка: БГНЕС

Кои са кандидатите за властта?

Централната избирателна комисия (ЦИК) окончателно допусна 24 партии и 9 коалиции до участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. За сравнение - на предишните избори на 9 юни бяха регистрирани 20 партии и 11 коалиции.

Още: А ако реша за 500 лева да си продам гласа?

Разгледайте листите с кандидати за съветници и кандидати за кметове за вашия град ТУК

От ЦИК публикуваха и специална търсачка, с която може да откриете конкретно име на конкретен кандидат в конкретен регион например, или да направите справка за целите листи на дадена политическа партия или коалиция. Разгледайте възможностите за това ТУК.

Кои са номерата на кандидатите в бюлетината?

Номерата на водещите партии и коалиции са (подредени по номера):

  • "Величие" - №4;
  • "Има такъв народ" - №7;
  • "ДПС - Ново начало" - №8;
  • "Възраждане" - №12;
  • "Алианс за права и свободи - АПС" - №13;
  • "ГЕРБ - СДС" - №18;
  • "Продължаваме промяната - Демократична България" - №26;
  • "БСП - обединена левица" - №28.

Как гласувам с преференция?

Всеки избирател може да отбележи в бюлетината си преференция, с която да даде своя глас за определен кандидат за депутат от листата. Изборът отново се отбелязва на съответното място (чрез докосване на екрана на машината или с "Х" или "V" в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината). Ако в бюлетината не бъде отбелязана преференция, гласът се отчита за водача на листата.

Номерата на кандидатите за народни представители, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Списъците могат да бъдат намерени онлайн - страниците на политическите сили, в регистрите на районните избирателни комисии, или на хартия пред входа на всяка изборна секция.

Още: Изборите на 27 октомври: Идеите за нови правила, които останаха за следващия парламент (СНИМКИ)

Ако избирателят отбележи повече от един номер с преференция, бюлетината ще се отчита като действителна само по отношение на съответната партия/коалиция, чието квадратче в лявата част на бюлетината е зачертано, но преференция няма да се отчита.

Още отговори на важните въпроси, може да намерите ТУК.

В коя избирателна секция гласувам?

Всички български граждани могат да проверят номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на местните избори на 29 октомври в оповестените на публични места избирателни списъци.

По електронен път справки могат да се правят в сайта на ГРАО. Необходимо е да се посочи ЕГН, малко име, както и да се въведат цифрите от автоматично генериран код.

Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726, безплатно за цялата страна.

Още: Три години и девет пъти избори: Колко пари похарчихме и какво можехме да направим с тях? (СНИМКИ)

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 27 октомври, четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес