Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези, които не говорят майчиния език на електората на ДПС, не могат да победят: Анализ на проф. Росен Стоянов (ВИДЕО)

23 октомври 2024, 14:00 часа • 3963 прочитания

Скептичен съм, че тези, които не говорят майчиния език на електората на ДПС, могат да победят или да направят онова, за което си мечтаят. Това каза в предаването “Студио Actualno“ политологът и преподавател по политически комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов. Попитан дали заради разцеплението в ДПС, партията ще загуби влиянието си в политическия живот и иде ли край на епохата на задкулисието и обръчите от фирми, професорът отговори:

Още: ДПС - Доган поиска съдът да заличи Пеевски като председател на партията

Да видим резултатите

“Наистина трябва да видим резултатите от тези избори. След което трябва с научни методи, статистика и социология, да се установи избирателната маса на двете части къде може да бъде определена. Като реално гласували, като подкрепени, мотивирани допълнително по едни не особено законни начини. И да сложим все пак ръка на сърце и да си признаем нещо. Основната част от електората на ДПС до момента беше на етническа основа, на религиозна също така. И обособена в локални измерения в дадени части на България. След като получим резултатите трябва да се направи много внимателен анализ.

Още: ДПС-Доган остро към Рая Назарян: Наясно сте за последиците и абсурдите на незаконните ви решения

Лично аз съм скептичен, че тези, които не могат да говорят майчиния език на основния електорат на ДПС, могат да победят или да направят онова, за което си мечтаят. “

На въпрос дали етническият вот за ДПС след време може да стане граждански, проф. Стоянов отговори:

Ще разчитат ли на ромския вот

“Има такова тежнение, но то е по-характерно за обяснение на сигуацията от едната фракция, нека така да го кажем към момента. Която твърди, че няма да се занимава с някакъв допълнителен етнически вот, нека така да кажа. Основно обвиненията там са, че визират ромското по-активно или активирано гласоподавателно тяло. По-скоро те заявяват: Не, ние сме новите, младите. А младите пък искат някакъв вид промяна на установеното, на статуквото. Сега, дали има резултати наистина, е изключително трудно да се прогнозира, защото е много специфична тази точно аудитория, когато се правят и терени. Не винаги сме сигурни, че в данните, които се получават и се анализират преди вота, особено в този нажежен момент, реалността е представена правдиво.“

Още: Далият подкуп на Ибрямов го е направил докато е бил в ареста или би трябвало?

Проф. Стоянов определи предизборната кампания като вяла и ориентирана към твърдите ядра на партиите. Според него тя е пример за това как не трябва да се прави кампания. Лидерски дебат не се състоя, имаше дискусия между пратеници на партиите от втори ешелон. Хората се надяват най-после да има силно правителство. Политическите сили трябва да заровят томахавките каза още политологът.

Още: Военният министър от кабинета "Станишев" видя изцяло в бяло ДПС без Пеевски

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес