Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Темата за Македония ще е приоритет за новия екип на културния министър

17 януари 2022, 11:39 часа

Темата за РС Македония ще е приоритет за новия екип на културния министър. Това стана ясно от думите на новия зам.-министър Юрий Вълковски.

Реклама

„Темата е приоритетна за правителството, ще бъде такава и за нас. Ще се стремим към общ културен календар, както и максимално много да стимулираме творческия обмен между български и македонски и това да работят заедно”, обясни Вълковски.

„Вярваме, е че културата е един от най-мощните инструменти хората да се опознават и разбират. Вярваме, че работната група, която предстои да бъде създадена между двете правителства, е една от групите, които имат най-голям потенциал да постигне резултати. Ще работим активно в тази посока в следващите месеци”, добави той.

Министърът на културата Атанас Атанасов представи екипа и приоритетите в работата си на среща с медиите. В срещата участват и зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

"Важно е да чуем професионалистите, артистите и публиката, да не ги разделяме на държавни и частни, зависими и независими. Важен е принципът на прозрачност", заяви Вълковски.

Атанасов представи и три основни приоритета в работата си - достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво и опазване и използване на богатото ни културно наследство.

"Моето заминаване за САЩ никога не е било бягство от България. Исках да натрупам умения, които да споделя, когато се върна в страната ни. Дълбоко вярвам в богатството на българската култура. Ще разчитам на заразното добро и здравия разум, на всеки от нас да превъзмогне собственото си его в името на обща кауза. В момента контекстът е леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, ковид кризата", заяви още Атанасов.

Весела Кондакова изрази надежда скоро да се почувства подемът в българската култура и изкуство.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес