Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свиленски "съжалява" за лявото обединение: Регистрирахме БСП (ВИДЕО)

09 септември 2024, 11:31 часа • 2095 прочитания

"БСП е едно. В момента регистрирахме БСП", каза депутатът Георги Свиленски пред медиите след като той и изключените от партията Крум Дончев и Иван Ченчев подадоха документи за регистрация в ЦИК. 

Юридическите казуси в БСП

Днес Върховният касационен съд трябва да се произнесе по юридическия казус в БСП. До по-горната инстанция се стигна след като бе обжалвано решението на Софийски градски съд, който вписа Зафиров като представляващ БСП. 

Това се наложи, тъй като Нинова подаде оставка заради катастрофалните резултати на Столетницата, след което Националният съвет на партията избра Зафиров като временно изпълняващ функциите й. 

ЦИК вече заличи Корнелия Нинова като представляващ коалицията „БСП за България“ и вписа Зафиров като такъв. Припомняме, че от години БСП се явява на изборите като коалиция, а самата коалиция на свое заседание и предвид новите обстоятелства избра Зафиров за свой председател. ОЩЕ: Отива ли Нинова в историята? ВКС решава правния казус в БСП

Избирателният орган се съобрази с това решение и остави без уважение пълномощните, които Нинова издаде на Иван Ченчев и Георги Свиленски да регистрират и редят листи. 

Ченчев и Свиленски обжалваха това решение на ЦИК. Административен съд - София град обаче потвърди решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият фунциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България". Те обаче обявиха, че ще обжалват във Върховния административен съд.

Междувременно възникнаха и нови обстоятелства след като на 1 септември Нинова,  Свиленски, Ченчев и Крум Дончев бяха изключени от партията. 

Аргументите на Ченчев и Свиленски

"В актуалното състояние на БСП ясно е записано кой представлява партията, има един представляващ - това е Корнелия Нинова. Ние регистрираме БСП, не регистрираме Ченчев, Свиленски и всички останали социалисти", обясни Свиленски.

По думите му, когато съдът се произнесе, този, който представлява партията, ще може да дойде и да внесе листите. "Даваме възможност, даваме шанс на социалистите да гласуват за БСП", заяви Свиленски. ОЩЕ: "Милионерите и олигархията се върнаха в БСП": Нинова обяви изключването си за незаконно

"Дадохме перспектива и дадохме възможност българските социалисти да гласуват за БСП. Нещо, което обещавахме във всичките студиа и в нашите интервюта, където участвахме, защото за нас това е изключително важно. Със сигурност не може да си представите последните два месеца броя на обажданията на български социалисти, които ни заклеха: направете нещо, за да се регистрира БСП на изборите", добави Иван Ченчев. 

Той обвини временното ръководство на БСП, че застрашава регистрацията на партията. 

Съдбата на лявото обединение

"За съжаление това прокламирано ляво обединение, съдбата му няма да е тази, която очакват тези, които са се събрали. Те нито са леви, нито са единни, единствено ги събира желанието за общи постове. Ще видите, че когато дойде моментът да си подредят листите, с или без участието на БСП, това обединение ще приключи", смята Свиленски. ОЩЕ: БСП беше заложник на кариерата на Корнелия Нинова и сега е заложник на прищявката на приближения ѝ кръг

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес