Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свалят имунитета на Станишев в Европарламента в близките дни

11 март 2015, 14:36 часа • 13000 прочитания

Европейският парламент ще свали имунитета на Сергей Станишев в близките дни. Информацията съобщава агенция ПИК, позовавайки се на високопоставени източници.

"Черните облаци" над главата на бившия лидер на БСП се сгъстиха в средата на декември миналата година. Тогава председателят на Европейския парламент Мартин Шулц (ПЕС) съобщи официално, че е поискано снемането на имунитета на бившия премиер.

"Отговорните български власти ми предадоха молба за снемане на имунитета на Сергей Станишев. Спoред член 9 на правилника за дейността на ЕП тази молба ще бъде предадена на правната комисия", заяви един от най-високопоставените политици в Европа на 16 декември 2014 г.

Имунитетът продължава да пази Станишев от съдебно преследване.

Процесът срещу него също не е тръгнал, след като началото му бе отлагано общо три пъти през март, май и юни миналата година. До това положение се стигна, защото политикът така и не бе получил копие от предложението на прокуратурата да бъде глобен за изгубването на седем секретни доклада по времето, когато беше премиер. Абсурдното в случая е, че процесът можеше да е приключил поне на първа инстанция много преди европейските избори, проведени в края на май 2014 г.

Станишев стана първият български евродепутат, чийто имунитет е поискан от прокуратурата.

Публичният отзвук около официалното отнемане на имунитета на родния политикк може да се окаже бариера пред намерението му за втори мандат като председател на Партията на европейските социалисти. Същевременно, обаче може да се окаже, че европейските "приятели" на Станишев са го подхлъзнали, като са използвали момента с имунитета му в периода, в който той старателно си лъска имиджа, за да се хвърли чист и неопетнен в битката за преизбирането си.

Срещу бившия премиер се води дело за загубени седем папки със секретни документи в последните дни от мандата на Станишев като премиер на България по времето на Тройната коалиция. Документите бяха върнати от Алексей Петров, срещу когото няколко години се водеше мегаделото "Октопод". То обаче не стигна до съд, тъй като прокурорът Светлозар Костов не успя да внесе в законния срок доказателствата за старт на процеса. Най-вероятно сега прокуратурата ще иска налагане на глоба за бившия лидер на БСП - до 5 хил. лева.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес