Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Старт на замяната на ПВО: Германия ни дава отстъпка за IRIS-T заради гаубици за Украйна? (ВИДЕО, СНИМКИ)

09 октомври 2024, 09:39 часа • 1227 прочитания

Германия подписа допълнително споразумение към договора с Diehl Defence - компанията, която произвежда системите за противовъздушна отбрана IRIS-T и която ще достави ракетните комплекси на България. Това допълнително споразумение от 7 октомври касае доставката за нашите военновъздушни сили.

Още: Официално: България подписа с Германия за ПВО комплекси IRIS-T

Документът е изготвен в продължение на Програмното споразумение между Федералното Министерство на отбраната на Германия и Министерството на отбраната на България за съвместната покупка на IRIS-T SLM системи съгласно Меморандума за разбирателство в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“: България се включва в съвместната покупка на ПВО.

Снимка: Министерство на отбраната

Програмното споразумение беше подписано от министрите на отбраната двете страни - Атанас Запрянов и Борис Писториус - на 6 септември в изпълнение на приетия от Народното събрание на 8 август Проект за инвестиционен разход за придобиването на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T. С това се слага началото на замяната на системите за противовъздушна отбрана на Българската армия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Компенсация за дареното оръжие на Украйна

България е заявила намерение за закупуване на 1 брой IRIS-T SLM на обща стойност 182 млн. евро, или малко над 356 млн. лв. В рамките на проекта е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя модификации на системата и на един брой система за далечен обсег. Срокът за доставка е 2032 г. 

Предвижда се първият етап на проект да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжена техника на Украйна.

Снимка: Министерство на отбраната

Нито една от страните по сделката не разкрива сумата, която Берлин е компенсирал, нито подробности за оборудването, което страната ни е предоставила на Украйна, за да заслужи тази отстъпка. Най-вероятно обаче сред тях са самоходните артилерийски системи 2С1 „Гвоздика“, наблюдавани на въоръжение в украинска механизирана бригада през септември 2024 г., отбелязва специализираното украинско издание Defense Express. Става въпрос за 122-милиметровите гаубици, чиито снимки се появиха в социалните мрежи: Украински СНИМКИ: Български самоходни гаубици се ползват от украинската армия.

За произхода на системите свидетелства характерният плътен зелен камуфлаж, нетипичен за украинските военни машини.

Още: Българските БТР-и помагат на Украйна в операция "Курск"? (СНИМКИ)

Какво може IRIS-T?

България ще стане деветата държава, която ще използва IRIS-T. Системата е предназначена за прехващане на безпилотни самолети, хеликоптери, самолети и крилати ракети. В нея се използват ракети "въздух-въздух" IRIS-T, адаптирани и за изстрелване от земята, които могат да поразяват цели в радиус от 40 км и на максимална височина от 20 км.

Системата разчита на многофункционалния радар TRML-4D с антена AESA, сканира района в обхват 360° и 250 км, както и на височина 30 км. 

Снимка: Getty Images

За справка - от началото на 2023 г. наземният компонент на българската противовъздушна отбрана се състои от осем С-300ПМУ, 12 системи с голям обсег на действие С-200, няколко системи със среден обсег на действие С-125 и "Куб" (под 40 км).

Още: България ще получи от САЩ умни авиобомби: Ето какво могат SDB (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес