Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социолог очаква до 9 партии в новия парламент, но кой ще държи бухалките и кой обръчите?

07 септември 2024, 09:19 часа • 4220 прочитания

Социологът Димитър Ганев заяви, че ДПС на Ахмед Доган ще има превес на предсрочните парламентарни избори. Организационният ресурс на хора, които са по-места са основният инструмент пък на Делян Пеевски за мобилизация на изборите, анализира Ганев в студиото на bTV.

Още: "Няма време": Димитър Ганев описа механизма, по който лагерите на Пеевски и Доган ще се явят на избори (ВИДЕО)

Той обаче се съмнява, че социологическият инструментариум може да отговори на въпроса какво ще е разпределението на гласовете в двете ДПС. Ганев обаче очаква да има отлив от избирателите на ДПС.

Дори и да има кабинет, няма да се реши политическата криза

Според Ганев има реален шанс партиите в 51-ото Народно събрание да станат между 6 и 9. Ребусът не се опростява, а става все по-сложен, изтъкна социологът, който не вижда вариант за конфигурация между ГЕРБ и ПП-ДБ. И МЕЧ и „Величие“ имат електорален потенциал да влязат в следващия парламент, смята Ганев.

Според него дори и да състави кабинет след изборите, то политическата криза няма да бъде решена.

Политологът Любомир Стефанов посочи, че върхушката в ДПС преразпределя сферите на влияние. Въпросът е сега кой държи бухалките и кой държи обръчите. Няма печеливш от войната в ДПС, посочи Стефанов. 

Според него е възможно нито една фракция на ДПС да не подкрепи кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Той е на мнение още, че освен разцеплението, което се случи в ДПС и евентуалния отлив на избиратели от формацията, същото може да се случи и в БСП заради изключването на Корнелия Нинова.

Още: Радан Кънев: ПП-ДБ има нужда от реформа

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес