Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебен министър обвини Кирил Петков, че си е правил пиар с ББР

07 юли 2024, 17:46 часа • 1730 прочитания

Служебният министър на иновациите Росен Карадимов обвини Кирил Петков, че си е правил пиар с Българската банка за развитие. Това стана ясно от негово интервю в предаването "120 минути" по бТВ.

Той заяви, че се е оказало, че откакто е сменено ръководството на ББР от Кирил Петков, по кредити, за които се е алармирало толкова много, не е предприето нищо. "Нула. Тишина. Самият бях изумен", каза Карадимов.

Той заяви, че от министерството са изготвили протоколи за действие по минути, който задължават банката да действа по определен начин.

"Лошите кредити"

Министърът коментира така наречените "лоши кредити", от които се прогнозираше, че банката ще загуби. 

От тези кредити, пет се погасяват редовно. Има два, единият е проблемен, при който сме тръгнали за предявяване на обезпеченията. Другият е за свръобезпеченост", каза още Карадимов. ОЩЕ: Директорът на ББР: Заради лоши кредити банката ще загуби 300 млн. лв.

Променената визия на банката

"Ако банката не промени визията си в очите на хората, няма никакъв шанс да се развие като публична институция. Тогава формирах консултативен съвет към банката, в който врязоха петте национални рабодоталеснки организации, двата синдикати и сдружението на общините. Смисилът на този съвет беше да осигури обществения контрол върху дейността на банката.

Той уточни, че след като не е имало скандали след създаването на този съвет, си е поставил за цел да я издигне на друго ниво. Става въпрос за Закона за ББР.  ОЩЕ: Росен Карадимов: ББР ще стане национална насърчителна банка

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес