Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След искането на Радев: Конституционният съд се заема с промените в основния закон

08 януари 2024, 17:51 часа • 1611 прочитания

Конституционният съд образува дело по искането на президента Румен Радев за обявяване на противоконституционност на приетите в края на миналата година промени в основния закон

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.

Измененията бяха приети с гласовете ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС на на 20 декември с поименно гласуване със 165 гласа "за", 71 "против" и 1 "въздържал се". Още тогава Радев и парламентарната опозиция направиха заявка, че ще сезират Конституционния съд за измененията. Още: Кога казва истината? През 2019 г. Радев е искал българи с двойно гражданство да управляват (ВИДЕО)

От съобщение на президентството се разбира, че според държавния глава "част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност". Още: Кои от промените в Конституцията може да отхвърли КС: Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Радев счита за противоконституционни разпоредбите, даващи право на хора с двойно гражданство да бъдат народни представители и министри, възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избора на ръководства на държавни органи, реда за назначаване на служебно правителство, както и разпоредбите, уреждащи срока на пълномощията на различните легислатури на Народното събрание.

Още за аргументите на държавния глава - четете тук.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес