Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След балотажа: Равносметката от двата щаба за победата на Румен Радев

22 ноември 2021, 08:34 часа
Реклама

„Ниската избирателна активност беше свързана с факта, че и двамата кандидати получиха по един малък бонус, който е равностоен. Реално съотношението наистина не беше променено. Което означава, че към техните първоначални симпатизанти се добавиха много малко нова подкрепа”. Така политологът проф. Румяна Коларова, която е представител на Инициативния комитет издигнал проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за кандидат-президентска двойка, коментира резултата от балотажа.

Реклама

По думите й обаче Анастас Герджиков е променил целия стил не само на предизборната кампания, но и на говоренето в България. „В началото се говореше за изчегъртване. Това, за което всички говорят сега, е че трябва да има обединение около общи приоритети”, подчерта тя.

В България Радев загуби изборите само в Кърджали 

„Професор Герджиков не успя да пребори нещо, което е най-типичната характеристика на популизма. За него е характерно нещо, наречено негативна партийна идентификация. Хората не гласуват за своя партия, а срещу тази, която мразят”, заяви професор Коларова.

Ако сте чели Конституцията знаете, че правомощията на президента са ограничени и няма опасност от концентрация на власт”. Така проф. Искра Баева, която е представител на Инициативния комитет издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за кандидат-президентска двойка, коментира резултата от балотажа.

Радев печели изборите за президент с двойно по-голяма преднина от Герджиков

По думите й при текущото разпределение на силите в парламента няма възможност за еднолична власт. „Мисля, че това говорене показва горчивината от загубата. Опитват се да ни обяснят колко страшно ще стане, но резултатите са категорични”, посочи тя по Нова телевизия.

По отношение на избирателната активност Баева беше категорична, че: „Малкият брой хора, отишли до избирателните урни, се дължи не на президентските избори, а на парламентарните. Сега на балотажа е ниска избирателната активност заради голямата разлика на първия тур”.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес