Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеонов: Ако ПП-ДБ откажат да са в управлението, Борисов ще се оправдае да се обърне повече към ДПС

07 юни 2024, 10:11 часа •
Реклама

Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение. Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми като например ПП "Величие".

Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Той потвърди, че от последните данни на агенцията в последния ден от предизборните избори определено личи, че има търсене на нещо ново.

Според него нараства значението както на третата опция – "Възраждане", така и на много други опции. "Безизходната, патова ситуация горе води до набъбване на тези опции", изтъкна той.

Още: Стотици хиляди българи отново решават в последния момент за кого ще гласуват: Данни на Галъп (СНИМКИ)

"Не подкрепям никого" са между 3 и 4%, уточни политологът и все пак подчерта, че структурата на вота ще се реши в следващите два дни до изборите.

"Ако "Възраждане" излязат втори, което е трендът в момента, ще има още едно основание да се мисли за формация, която да гарантира стабилността. Това ще бъде разказът", каза Симеонов. Ако пък се потвърди ръстът на малките, ще се потвърди какво мисли обществото.

Ако ПП-ДБ бъдат поканени в следващото управление и кажат "не", това ще е оправдание за Борисов да се обърне повече към ДПС, очерта една от възможностите той.

Още: И умната в неделя!

"Това, което се случва с ПП-ДБ, не трябва да се преживява като политическа драма. Логично би било, когато по-балканските и консервативни сили вземат мнозинство, по-западните да останат в опозиция", каза политологът.

Повече партии в парламента оставят повече място за маневри, обобщи той. По думите му, комбинациите са много, но няма да са въпрос на аритметика, а на легитимност пред обществото.

Още: Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес