Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще загуби ли Доган сарая в Росенец?

17 август 2024, 09:35 часа • 54421 прочитания

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е на път да изгуби собствеността си над лятната резиденция в Росенец, която обитаваше дълги години, пише в. "Сега". Формално имението на морския бряг е на фирмата "Хермес Солар", участието на Доган в нея е непряко, през ТЕЦ "Варна" и фирмата "Сигда инвестмънт". Само че на 16 август в Търговския регистър е вписана важна промяна на собствеността - тя отива към бивш министър от правителството на Орешарски. 

Още: Доган оставя Данаил Папазов начело на ТЕЦ Варна

Собствеността на Доган не е пряко видима

Собствеността на Доган е скрита в поредица от свързани дружества, поясняват от BIRD: От февруари т.г. "Хермес Солар" е 95% собственост на "Порт Логистика Бургас" - ЕООД, което е 100% собственост на “ТЕЦ Варна", която пък от януари т.г. е притежание на “Сигда Инвестмънт" АД, в което акционери с по 50% са Ахмед Доган и Данаил Папазов.

Само че в Търговския регистър има и друго заявление за промяна на собственост, което засяга ТЕЦ "Варна". Ако тази промяна бъде вписана, името на Доган вече няма да се вижда що се отнася до ТЕЦ "Варна".

Още: Доган "неочаквано" загуби делото да има частен път до морския му сарай

Имотни неволи в разгара на войната с Пеевски

В ТЕЦ "Варна" Ахмед Доган се явява съсобственик с Данаил Папазов - първо чрез фирмата "Сигда", после - чрез ново дружество "Сигда инвестмънт". Преди дни Папазов е внесъл за вписване в Търговския регистър заявление за смяна на фирмата собственик, което на практика би прекратило връзката на Доган с ТЕЦ "Варна" АД.

Папазов, бивш кадър на БСП, беше министър на транспорта в кабинета "Орешарски". През 2015 г. бе кандидат за кмет на Варна и се твърдеше, че зад него стоят Пеевски и ДПС. Папазов отрече този "слух". Но не скри, че се познава с Пеевски "от 1 ноември 2001 г., когато и двамата в един и същи ден бяхме назначени в борда на "Пристанище Варна". 

Още: 10 г. по-късно: "ДПС Доган" атакува прокуратурата за Пеевски и КТБ (ВИДЕО)

Невидима заплаха 

Под заплаха е и столичната резиденция на Доган - в Бояна. Неин собственик е фирмата "Делта епсилон", която е притежание на ТЕЦ "Варна", така че, ако там промяната с името на Доган мине, прекият контрол на почетения председател на БСП над това имение също ще бъде изгубен, прогнозира "Капитал".

Припомняме, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган се отърва от задлъжнелия "ТЕЦ Варна". Едноличен собственик на ТЕЦ-а, дължащ над 40 милиона лв. на държавната „Булгаргаз“, става предишният съдружник на лидера на ДПС Данаил Папазов – бивш министър в кабинета на Пламен Орешарски. Споразумението за прехвърляне на собствеността е вписано в Търговския регистър на 12 август, вчера, и изчаква обработка, съобщава Bird.bg. 

Внесеното искане е централата отново да стане собственост на фирма "Сигда" ЕООД. В момента акциите на ТЕЦ-а се държат от "Сигда инвестмънт", в която 30% дял има Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски", а мажоритарен акционер е Ахмед Доган. Доган има дял в "Сигда" ЕООД до 21 октомври, 2019 година, когато излиза от фирмата. През 2017 г. Папазов купи ТЕЦ "Варна" чрез "Сигда" от ЧЕЗ, а през август 2018 г. Ахмед Доган придоби 70% от централата.

Още: Коментар №1 на седмицата: Масов катарзис в ДПС

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес