Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще останат ли машините за гласуване заключени в склада след 1 октомври? Говори Росица Матева

27 септември 2024, 19:52 часа • 410 прочитания

Складът, съхраняващ машите за вота, ще спре да изпълнява своята дейност в понеделник, ако не бъде уреден въпросът с наема му. Това коментира в „Още от деня“ по БНТ заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

„Това което може да е проблем и се надяваме на бързо съдействие от страна на изпълнителната власт е това със склада. На 31 юли изтече договорът за наема, където бяха съхраняват машините. Бяха проведени няколко разговора в Министерски съвет, последно на 27 август с вицепремиера проведохме среща с представителя на наемодателя. Той даде срок до 30 септември да бъде уреден въпросът. Днес получихме писмо от него, че все още не е уреден въпросът и че след 30 септември ще откаже да изпълнява дейностите вътре в склада. Незабавно препратихме това писмо до МС и се надяваме на бърза реакция“, каза говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Още: Месец преди вота: Слаб интерес от българите в чужбина, гласуваме на близо 10 хиляди машини на 27 октомври (ВИДЕО)

Тя обясни и какво следва с машините в склада след 1 октомври. „Той заявява в писмото, че няма да бъдат извършвани дейностите в склада, машините ще стоят там, но няма да бъдат свалени от стелажите, за да бъдат предоставени на изпълнителя за да осигури машинното гласуване“, добави още Росица Матева.

Още: ЦИК: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

Досега В ЦИК има няколко жалби, свързани с назначаването на членове на секционните избирателни комисии. Тя подчерта, че от комисията работят прозрачно. „ЦИК полага всички усилия да показва и да е прозрачен орган. Всичките ни решения са публични. ЦИК полага усилия за организиране на честни и прозрачни избори“, увери още говорителят на комисията.

Още: Росица Матева: Предстои попълване на СИК-овете, очакваме обжалвания заради спора в ДПС

От ЦИК все още не могат да кажат какъв ще бъде броят на секциите в чужбина и напомниха, че до 1 октомври е срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната. От комисията все още не са решили дали и на този вот ще има възнаграждение за правилно попълнен протокол от членовете на секционните избирателни комисии. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес