Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев е назначил жена си за пиар на ВВС противно на закона

08 ноември 2016, 18:55 часа • 34524 прочитания

Не може да бъде сключван трудов договор за работа в държавната администрация с лице, което би се оказало в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, с лице, с което е във фактическо съжителство, с роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до четвърта степен включително. Това гласи чл. 107а от Кодекса на труда, който фаворитът за следващ президент на България ген. Румен Радев изглежда е нарушил, тъй като е сключил допълнително споразумение към трудовия договор на съпругата си Десислава Генчева, с което споразумение тя става пиар на Военновъздушните сили (ВВС), докато ген. Радев е техен командир.

По темата Actualno.com зададе специален въпрос на ген. Радев на официалната му пресконференция като победител на първия тур на президентските избори. Тогава ген. Радев отговори, че няма нищо нередно.

От официален отговор на военния министър Николай Ненчев на въпроси на депутатите Петър Славов и Методи Андреев по случая, с който Actualno.com разполага, става ясно, че допълнителното споразумение с Генчева е подписано точно от Радев – със заповед от 24 ноември, 2014 година. С това допълнително споразумение на Генчева се плаща месечно трудово възнаграждение, за да изпълнява тя задълженията си на пиар.

Официалното потвърждение от военния министър показва противоречие и в твърдения на ген. Радев по казуса. Радев говори пред "Дарик" по темата и обяви, че жена му е назначена през 2011 година за финансист от генерал Константин Попов - настоящият началник на отбраната. В случая обаче става въпрос точно за допълнителното споразумение, с което Генчева поема длъжността на пиар, не на финансист. Ненчев казва и, че Румен Радев като командващ на ВВС може да наема самостоятелно служители на трудов договор и за това не е нужен конкурс съгласно Кодекса на труда. Остава единствено въпросът за фактическото съжителство и имало ли е такова между ген. Радев и Десислава Генчева в момента, когато кандидатът на БСП за президент е подписал официален документ за трудово правоотношение с Генчева. Досега Радев нито е отрекъл, нито е потвърдил.

Според чл 34, ал. 1, т. 4 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, лице, което заема публична длъжност, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, ако се установи, че има частен интерес по конкретен повод.

В официалния отговор на Ненчев става ясно и, че той възнамерява да препрати данните от извършена проверка по случая от Инспектората на Министерството на отбраната на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Припомняме, че съгласно заключенията на проверката дейността по връзки с обществеността в командването на ВВС не е осигурена щатно, при организацията ѝ и при осъществяването ѝ са допуснати пропуски и нарушения.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес