Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росен Христов: Стои въпросът за отработеното ядрено гориво, но доставките на свежо са приоритет

30 декември 2022, 15:40 часа
Реклама

Въпросът с извозването на отработеното ядрено гориво стои и се търси решение, но не е приоритет, тъй като нашата инфраструктура позволява съхранение за следващите минимум 50 години. Това съобщи енергийният министър Росен Христов след подписването на споразумението с Фраматом за достави на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй.

Той отбеляза, че Фраматом нямат възможност и не се занимават с извозването на отработеното ядрено гориво и че с това се занимават специализирани компании. "Има такава във Франция, която би могла", добави министърът и уточни, че подходът е същият както с руската компания. 

"За момента приоритет ни е доставките на свежо ядрено гориво с напълно лицензирани работещи технически решения на изгодни финансови условия", подчерта Христов. Доставката е спешна, тъй като предстои зареждане с ново гориво, а изготвянето на касетите е доста дълъг процес, така че приоритет е да подпишем договорите за доставки, за да могат компаниите да започнат съответно изготвянето на горивото и да започнат доставките по план, поясни той.

По въпроса докога АЕЦ Козлодуй ще работи с руско гориво, зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков уточни, че за 5-и блок има до 2024 г. , а за 6-и блок е осигурено до 2027 г. "Това означава, че доставката за 5 блок на Уестингхаус трябва да започне 2024 г., за да имаме вече смесена зона", добави той. А първата доставка за 6-и блок от Фраматом, както каза при подписването на споразумението Росен Христов, се очаква да е в 2025 година.

По проблема с отработеното гориво Росен Христов каза още, че в момента се провеждат проучвания и се проговаря за модификация и разширение на хранилището.

"Все още няма кардинално решение на европейско ниво, от което и ние да се възползваме, така че най-вероятно ще вървим общо с останалите държави, за да имаме някакво икономически изгодно решение, тъй като в момента вариантите са доста скъпи. Така или иначе, понеже проблемът е общ, ще работим с колегите от Европа, така че да намерим някакъв вариант и за България", добави служебният министър, убеден, че не е нещо спешно, тъй като имаме инфраструктура за съхраняване за още 50 години.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес