Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Механизмът за разследване ще важи и за заместниците на главния прокурор

28 септември 2023, 15:00 часа • 4115 прочитания

Депутатите приеха на второ четене последните промени в Закона за съдебната власт, касаещи разследването на главния прокурор.

Те идват, след като преди малко повече от месец депутатите отхвърлиха вето на президента Румен Радев върху други приети набързо текстове, с които се уточняваше начинът за подбор на съдията, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления на обвинител номер едно. Тогава промените, внесени скоро след окончателното приемане на измененията в съдебния закон, предизвикаха недоумение, заради опасения, че може да се създаде правна несигурност.

В началото на август беше избрана Даниела Талева - съдия от Софийския градски съд, за първия магистрат, който да разследва главния прокурор. От становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обаче стана ясно, че заради пропуск в закона не може да назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който в момента е и.ф. обвинител №1. Още: Парламентът одобри нова система за избор на разследващ главния прокурор

Какво предвиждат новите текстове?

Според новите текстове ад хок прокурорът да може да разследва и зам.-главни прокурори.

Така текстът в закона вече ще изглежда така: „Прокурорската колегия назначава съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6, на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор“.

Новият текст беше одобрен на първо четене с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и "Възраждане". 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес