Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриват агентите на ДС всеки път, когато кандидатстват за държавна работа

06 април 2022, 14:05 часа • 2830 прочитания

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА).

Според приетите промените агентите на ДС ще се обявяват всеки път, когато кандидатстват за публична длъжност. Законопроектът бе гласуван със 111 гласа "за", 28 - "против" и петима - "въздържал се". "За" промените, внесени от "Демократична България", гласуваха народните представители от "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, двама от "Има такъв народ" (ИТН). "Против" бяха 19 от депутатите на "БСП за България" и девет от "Възраждане". 

По време на дебатите се разрази сериозен спор между "Възраждане" и "Демократична България". Повече за него четете тук.

От своя страна Радомир Чолаков от ГЕРБ коментира, че промените са "малко несръчни" и допълни, че между първо и второ четене ще бъдат направени промени, чрез които комисията няма да се заседава всеки път, за да обявява принадлежност към ДС на лица, чиято връзка със службите вече е била обявявана.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че парламентарната група на движението ще подкрепи законопроекта.

Социалистът Георги Свиленски се обяви против промените и заяви, че сега хората се интересуват от други зависимости, например от икономическите зависимости на депутатите. Той иронично предложи принадлежността към ДС да се обявява при кандидатстването за длъжност, след избирането им, както и на Нова година, за да бъде обществото информирано.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес