Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Разговор между глухи": Надежда Нейнски за дебата на политиците и казуса Сребреница

02 юни 2024, 17:28 часа • 4693 прочитания

Разговор между глухи. Така бившият външен министър Надежда Нейнски коментира в предаването "На фокус с Лора Крумова" по Нова телевезия размяната на реплики между политиците във връзка с проваленото заседание на парламента и казуса Сребреница.

Казусът Сребреница

Припомняме, че сайтът за разследваща журналистика Bird.bg публикува в профила си във Фейсбук документ, според който служебният премиер Димитър Главчев е разпоредил на постоянното ни представителство в ООН да гласува с "въздържал се". В крайна сметка това не се случва и страната ни гласува "за" тази резолюция. Прави впечатление, че сръбският президент Вучич коментира, че до последно е очаквал България да се въздържи от позицията, което породи съмнения, че той е направил опит да повлияе по някакъв начин на страната ни.  ОЩЕ: Очаквано: Провали се извънредното заседание на парламента

Какво става зад гърба на парламента

"Конституционните промени бяха направени да има някакъв контрол от страна на парламента. Оказва се, че един такъв опит за промяна в официалната позиция става зад гърба на парламента. На практика в последния момент от министър-председателя и външен министър идва инструкция да се гласувала "въздържал се", без да са посочени видими причини от промяна на позицията", коментира Нейнски.

Тя смята, че нивото, с което сръбският президент Вучич е общувал за тази промяна в позицията на страната ни, е било високо. По думите й е очевидно, че Главчев не е взел такова решение на своя глава.

Ролята на България на Балканите

"България претендира да бъде ключа на стабилността и сигурността в региона. Кои са онези, които ще превърнат България във фактор на стабилност в региона? Вероятно руснаците и сърбите, защото в случая ние изцяло се солидаризираме с руската и сръбската позиция", смята Нейнски по повод изтеклите документи, в които се призовава представителят ни в ООН да гласува с "въздържал се" по резолюцията за Сребреница. 

Според нея България може да има водеща роля единствено и само, когато нейните геополитически партньори й имат доверие, но подобни действия го рушат. ОЩЕ: Главчев: Няма скандал с позицията за Сребреница

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес