Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разделени и разцепени: Ето какво реално свършиха депутатите в 50-ия парламент

21 август 2024, 12:44 часа • 2633 прочитания

50-ото Народно събрание се провали в избора на редовен кабинет и остава в историята като най-фрагментирания и разцепен парламент досега. 

Сега, когато депутатите са във ваканция, от парламентарния пресцентър представиха справка на свършената работа.

Фрагментираният парламент и независимите депутати

Преди да кажем какво реално свършиха народните избраници, трябва да отбележим, че в края на работата на парламента независимите народни представители са 39, с което се изравниха по брой с числеността на втората по големина политическа сила - ПП-ДБ. ОЩЕ: Депутатите официално са във ваканция

Изключеният от парламентарната група на БСП Калоян Методиев сякаш повлече крак. Последва изключване на депутатите от ДПС Айсел Руфад и Рамадан Аталай, а малко по-късно още 17 депутати, сред които и един от председателите на движението Джевдет Чакъров, също бяха изключени от групата. Последваха ги доброволно още няколко народни представители - всички те се опълчиха на Делян Пеевски, който поведе война с Ахмед Доган: Пеевски нарече Доган крадец от ББР и говори за "моята партия": Силвия Великова и Валерия Велева

Съответно групата на ДПС остана с по-малко наброй депутати и това я направи от втора - четвърта политическа сила и й отне възможността да получи втория мандат, който пък отиде в ръцете на ПП-ДБ. 

Междувременно групата на "Величие" се разпадна и всичките депутати станаха независими.

На целия този фон в парламента често се стигаше и до сблъсъци и грозни обиди. ОЩЕ: "Мухльо и пиянде": Грозни обиди между депутатите в парламента (ВИДЕО)

Временните комисии и техните разкрития

Тук трябва да добавим и скандалите от създадените временни комисии - тази за Нотариуса и Петьо Еврото, както и тази за "Исторически парк".

В рамките на комисията за Исторически парк бяха изслушани "опарени инвеститори", представители на КФН и вътрешният министър Калин Стоянов и други.

От изслушванията стана ясно, че през годините в МВР е работено по общо 28 проверки на сигнали, свързани с Ивелин Михайлов. Първият сигнал е подаден през 2016 г., а част от сигналите са свързани с докуметни измами, пране на пари и изборни престъпления, като повечето са приключени с отказ от образуване на досъдебно производство от съответната прокуратура, а проверките по някои от тях продължават и към момета. Междувременно в деловодството на парламента постъпи и секретна справка от ДАНС по темата. ОЩЕ: Секретните материали от комисията за "Исторически парк" вече са в прокуратурата

Междувременно в комисията за Петьо Еврото и Нотариуса бяха изслушани представители на АКФ, които направиха връзка между Мартин Божанов, Петър Петров и Делян Пеевски. Тези твърдения бяха повод към Пеевски да бъде отправена покана за изслушване. Той обаче се появи в началото на едно от заседанията, отрече обвиненията и си замина. 

Междувременно в тази комисия бе поканен и бившият банкер Цветан Василев, който се укрива в Белград, който пък каза, че Пеевски чрез Петьо Еврото е съсипал банката му.

Не стигна времето на комисията да изслушва още Лозан Панов, съпругата на Еврото - Любена и вътрешния министър Калин Стоянов. ОЩЕ: Цветан Василев: Пепи Еврото е сред основните организатори на удара срещу КТБ (ВИДЕО)

Работата на депутатите в цифри

През първата си сесия, която ще е и последната за 50-ото Народно събрание, депутатите са приели 14 закона и 61 решения.

За сравнение 49-ото Народно събрание, което имаше малко по-дълъг живот успя да приеме 148 закона, 286 решения и три декларации. 

Съдържанието

Припомняме, че народните представители приеха Закона за еврото, който позволи да стартира процеса по въвеждане на единната европейска валута у нас.

Парламентът ратифицира международния договор за придобиване на бойни машини "Страйкър". Депутатите одобриха и проекта на инвестиционен разход за придобиване на зенитно-ракетните комплекси IRIS-T, доказали се на фронта в Украйна. ОЩЕ: Военният министър: Модернизацията на Българската армия е осигурена законодателно

Депутатите приеха и изменение в Закона за държавния бюджет за 2024 г., с което увеличаване броя на проектите в Инвестиционната програма за общините. С измененията включените проекти в програмата станаха 2529.

Народното събрание прие още изменения в Кодекса на труда, регламентиращи правото на бащите да ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, когато майката е лишена от родителски права.

Сред решенията на 50-ия парламент са още забраната за употреба на райски газ, забраната за джендър пропаганда в училище и други. ОЩЕ: Защо депутатите отхвърлиха райския газ като наркотик? (ВИДЕО)

Законотворчеството обаче е много по-голямо

В деловодството са постъпили общо 107 законопроекта, като 78 от тях са внесени от народни представители, останалите от правителството. 

За този период в парламента са постъпили 105 проекторешения, от които 87 от депутати. Останалите са на Министерски съвет. 

Броят на заседанията

Парламентът е имал 26 пленарни заседания, а използваното парламентарно време за осъществяване на контролната функция на Народното събрание е 71 часа и 7 минути. 

Парламентарният контрол

Зададени 640 въпроса и са отправени 24 питания. Парламентарен контрол е провеждан в 6 петъчни пленарни заседания за парламентарен контрол. Блицконтрол е провеждан в 2 петъчни пленарни заседания, като са зададени 18 въпроса от народни представители от всички парламентарни групи. Изслушвания са реализирани в 27 пленарни заседания.

От зададените въпроси с писмен отговор са 514, а 126 – с устен. При питанията - 13 са били с устен отговор, а 11 с писмен. Отговорено е на 445 въпроса и на 16 питания. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес